Официално в България ще се произвеждат електромобили, подписахме договор за нов завод

Снимка: Getty Images


Договор за нов завод за електромобили беше официално подписан днес в Министерството на икономиката. Инвестицията е за 140 милиона лева.

В България няма завод за производство на автомобили, а досега всички направени инвестиции приключваха безуспешно. Сега това е на път да се промени, защото министър Петков и немският производител финализираха преговорите. Преговорите са протекли изключително бързо – само за пет седмици те успяха да финализират процедурата и да подпишат договора. Три други страни също много са искали да привлекат инвестицията, но България е имала предимство, защото всички части на електромобилите ще могат да се произвеждат в България.

За сега става дума за два модела електромобила – градски и 4х4. Мястото на завода е бившият машиностроителен завод „Балкан“, който се намира в Ловеч. Неговата основна площадка от години стои пуста и там се произвеждат само части за велосипеди и електрокари, съобщава БНТ.

Инвестицията ще може да разкрие над 1000 нови работни места и още хиляди за доставчици. Успехът й е сигурен каза министър Петков, а в началото тя няма да струва нищо на държавата.

„Откъм стимули за тази инвестиция нито едно евро, нито един лев няма да бъде даден от българска страна преди първият автомобил да се произведе. Реално стимулите, с които ние ще подпомогнем тази компания, ще дойдат, когато те произведат 10 хиляди и продадат 10 хиляди коли на година. Другият етап ще бъде 20 хиляди коли, произведени в България и продадени в Европа. За първи път правим така че българската държава да не поема риск, но едновременно да стимулира и привлича чуждите инвеститори. Бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на българските данъкоплатци със същия подход“, отбеляза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

До година и половина се очаква в България да има производство на електромобили.

Вашият коментар