От Facebook са били наясно за токсичия ефект на платформата върху потребителите (Видео)

Американският технологичен концерн Facebook Inc. знае много добре, че платформите му са пълни с недостатъци, които причиняват щети, често по начини, които само компанията разбира напълно. Това е основната констатация от поредица разследвания на Wall Street Journal, базирани на преглед на вътрешнофирмени документи, включително доклади от изследвания, онлайн дискусии на служители и проекти за презентации пред висшето ръководство. Това сподели Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Документите показват, че участниците в разследването срещу Facebook са установили вредните ефекти на платформата. Въпреки изслушванията в Конгреса, собствените си обещания и многобройните медийни изложения компанията не ги поправя.

Документите предлагат може би най-ясната картина досега на това до каква степен проблемите на Facebook са известни в компанията, дори и на самия изпълнителен директор Марк Закърбърг.

Документите, до които WSJ е получил вътрешен достъп показват, че водещи мениджъри и главния изпълнителен директор са се запознали с проучването още през 2020 г. Последният дори го е цитирал в презентация, но до ден днешен не са взети мерки за ограничаването на токсичните ефекти върху потребителите.

Марк Закърбърг твърди, че Facebook позволява на своите потребители да говорят наравно с елитите от политиката, културата и журналистиката и че нейните стандарти важат за всички. Но се оказва, че компанията поставя в „бели списъци” VIP акаунти в програма, наречена XCheck, която позволява на високопоставени участници да публикуват без модерация или да продължават да публикуват, въпреки че нарушават правилата, за което обикновените потребители се наказват.

Мнозина злоупотребяват с привилегията, като публикуват материали, включително за тормоз и подбуждане към насилие, което обикновено води до санкции. Facebook казва, че критиките към програмата са справедливи, че е създадена с добра цел и че компанията работи за поправянето ѝ.

Служители на Instagram, която е собственост на Facebook, от години изучават как приложението за споделяне на снимки влияе на милиони млади потребители. Многократно компанията е установила, че Instagram е вреден за значителен дял от тях (повече, отколкото при други социални медийни платформи) и най-вече за тийнейджърките. Така например вътрешно проучване във Facebook за Instagram установява, че около една трета от момичета, които по принцип не харесват телата си, се чувстват по-зле, след като прекарат известно време в Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *