От 1 ноември природният газ ще струва 93,19 лева за MWh

От 1 ноември природният газ ще струва 93,19 лева за MWh

Цената на природния газ за битовите потребители ще бъде намалена с 33 % за месец ноември. Това е станало възможно след разговори между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“. Така реално цената на газа през ноември ще бъде 93,19 лв. за мегават/час. С тези цени България ще спести 40 милиона долара за потребителите.

Социалният министър Гълъб Донев коментира:

„Възможно е тази положителна тенденция на намаление на цените да продължи и през месец декември и ще положим всички усилия, с комплексни мерки от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и от страна на правителството – цената на топлоенергията, на природният газ, съответно на електроенергията за януари да не бъдат повишени или, ако бъдат повишени, то да е с минимален процент“.

Катастрофалните последици за топлофикационните дружества, особено за „Топлофикация София”, са преодолени, заяви от своя страната председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Председателят на КЕВР е категоричен, че за месец декември ще се търси нова компенсация за битовите потребители, като подчерта, че всички топлофикации, които използват газ, няма да увеличават цената на парното.

„Отражението върху парното ще бъде пряко, защото около 70% от цената на топлинната енергия се формира от цената на енергоносителя – енергоносителят за 80% от българските топлофикации е природният газ.

Така че българските битови потребители, които са със защитена цена както за електроенергията, така и за парното – това е топлината енергия, те могат да бъдат напълно спокойни до Нова година“, посочи Иван Иванов.

Интервю на Диана Янкулова с Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар