От днес засилени проверки за „зелени сертификати“

От днес засилени проверки за „зелени сертификати“


Измина последният уикенд без глоби по заведенията, ако нямаш зелен сертификат. Обещанието на здравните служби е от днес да започнат засилени проверки и глоби.

За да отговорят на новите изисквания собственици на заведения в Пловдив вече разкриват пунктове за бързи тестове.

Вчера за последно клиентите в заведенията можеха да ги посетят без да бъдат глобени, ако не разполагат със „Зелен сертификат“. От днес контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000лв.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за „зелен сертификат“, също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.

Вашият коментар