От архивите: „Бургас, ти до основи да бъдеш разрушен!“

„Бургас, ти до основи да бъдеш разрушен! Да бъдат сринати всички твои сгради!“ Това е част от разказа на епископ Мардирос Кремици, един от пътешествениците, посетили тези места през вековете. Неговото повествование в стихотворна форма от 1675 година е преведено на български език и носи много важни сведения за града по онова време.

Интересните факти обяви в последното за годината предаване „Старият Бургас“ неговият автор и водещ Митко Иванов. Важно е да се знае, че според излиянието на епископ Кремици градът съвсем не е бил рибарско сборище от дървени колиби, а градище с масивни сгради (които според него е трябвало да бъдат съборени).

Гневът на чужденеца означава и, че тук от време оно са били отглеждани лозя, тъй като той се оплаква и от „свидливите“ местни, отказали да го почерпят дори чепка грозде, уточни Иванов. Историографът обърна внимание и на всички други странстващи автори, минали край брега на Черно море в териториите на някогашен Бургас.

В разговора ще чуете за превратните писания на Хаджи Калфа, напълно издържаните и ценни документи от известните Евлия Челеби и Жан Белен, както и за най-богатите данни на Жан дьо Пейсонел от 1755 година, свидетелстващи за трафика на редки и луксозни стоки, като „барут за стрелба, френски шаяци, сапун от Смирна, платове от Хиос “ и други през пристанището.

Приятни минути с увлекателния разказ на Митко Иванов пред Дарик:

Вашият коментар