Отстреляха мечка в Родопите, нанасяла щети последните две седмици

Ловец успя да отстреля мечка, нанесла осем щети върху пчелини и домашни животни в рамките само на две седмици в района на девинското село Триград. Дивият звяр е бил изненадан в края на миналата работна седмица, след като отново се канела да нанесе поредната си щета, информира инж. Здравко Бакалов – директор на Южно централно горско предприятие в Смолян.

„В случая в Триград, три мечки преди тази са дошли на чакалото, но ловецът е изчакал последната мечка, тъй като те са я наблюдавали с капани за наблюдение. От там става ясно, че тя е доста стар екземпляр – женски. Била е без зъби, заради възрастта си и това е причината набезите й да са предимно върху пчелини и селскостопанско имущество, тъй като тя няма възможност да си набави естествена храна“, коментира инж. Бакалов.

Освен за звяра в Девинско, разрешително за обстрел на мечка има изведено в област Смолян и за един проблемен екземпляр и на територията на ДГС – Славейно, но все още то не е реализирано, информира Дарик.

През есента активността на мечките е по-голяма, тъй като се стремят да си набавят хранителни запаси, с оглед настъпващата зима и това кара дивите животни да стават и по-агресивни. Заради честите щети от мечки, единствено в област Смолян има Група за бързо реагиране, която е към РИОСВ – Смолян и реагира на всеки сигнал за подобна щета, като се компенсират и стопаните за нанесените щети.

Снимка: Архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *