Откриха мъртъв беларуски активист, обесен в парк в Киев (Видео)

Беларуски активист, помагал на свои сънародници, избягали от политическо преследване в родината си, беше намерен <><>мъртъв в Киев. Виталий Шишов е открит обесен в парк. Полицията е започнала разследване за убийство. Украйна, Полша и Литва са страните, където най-много беларуси търсят убежище заради репресии от режима на Лукашенко. Официалната информационна агенция в Минск съобщи новината, но властите не са коментирали случая.

Виталий Шишов излиза за сутрешен крос от дома си вчера и никога не се завръща. Открит е днес обесен недалеч от жилището си, телефонът и вещите му са били у него.

Имал е драскотини по лицето и коляното. Разследват се всички версии, включително инсцениране на самоубийство. Рано е да се заключи, че е бил нападнат, обяви шефът на националната полиция на Украйна.

26-годишният Шишов оглавяваше организацията „Беларуски дом в Украйна“ – тя оказва правна и логистична помощ на беларуси, избягали от родината си.

Самият той напуска Киев след смазването на протестите през август 2020 година, в които участва.
Приятел на активиста смята, че става дума да убийство.

„Предвид обстоятелствата и конкретните заплахи е ясно, че това е дело на беларуските специални служби. Това е убийство. Виталий е намерен обесен и бит“, заяви Юрий Лебедев, приятел на Виталий Шишов.

Преди три седмици Виталий предупреждава своя приятел, че трябва да са внимателни, защото спецслужбите проникват в протестните групи и идентифицират активисти и организатори на протестите. Виталий е споделял, че е следен.

„Още една жертва на кървавия диктаторски режим в Беларус. Ако този жалък узурпаторски режим се опитва да уплаши беларусите, ще кажа само – юмрукът ни е стиснат още по-здраво тук в Украйна“, каза още Юрий Лебедев, приятел на Виталий Шишов.

Александър Лукашенко е на власт в Минск от 1994 година. Миналото лято той се обяви за победител на изборите, последваха жестоки репресии срещу мирни граждани.

Опозиционери и протестиращи бяха хвърлени в затвора, много опозиционери напуснаха страната. Европейският съюз не признава резултатите от изборите и наложи редица санкции на представители на режима, сред които забраната за прелитане над въздушното пространство на страната.

Вашият коментар