Откриха мъртва мечката нападала животни и имоти в Смолянско

Мечката, която се прочу със своите нападения над домашни животни и имущество през последният един месец в Смолянско е открита мъртва, информират от пресцентъра на полицията в Смолян, цитирани от Дарик. Трупът на дивото животно е намерен тази сутрин в гориста местност над село Арда. Според справка, предоставена на полицията, защитеното от закона животно е умъртвило през последните седмици 4 крави, 7 овце, като е ранила още 3.

На този етап все още не е изяснено, дали мечката е убита или отровена, като това ще бъде доказано от предстоящите експертизи, коментира директорът на Южно централно горско стопанство инж. Здравко Бакалов.

„GPS-ът тази сутрин е предал информация, че животното не се е движило през последните 24 часа. Колеги, които са отишли на мястото са констатирали самото животно“, коментира инж. Бакалов.

На място в последствие пристига и оперативна група на полицията в Смолян, както и представители на РИОСВ – Смолян. Предстои образуване на досъдебно производство. Мечката има и две малки меченца, но те не са открити на този етап.

Преди седмици тя бе изведена от района на Ардинското корито, но само след дни тя се завърна да си търси едното малко, което не било уловено. В последствие имаше още няколко нападения от нейна страна, като същевременно се поиска и разрешително за обстрел на животното. Вчера пък бяха доставени близо тон ябълки в отдалечена местност в района на Могилица, за да задоволят необходимостта от храна на мечката. За съжаление обаче тя не е успяла да стигне до тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *