Откриха мраморни седалки в прокопаните тунели под Главната на Пловдив (Видео)

Части от мраморни седалки са открити в незаконните тунели под Главната улица на Пловдив. Тепърва ще се изяснява дали действително те са част от Римския стадион на Античния Филипопол, предава Дарик.

Както Дарик вече ви съобщи, тунелите са прокопани от собственик на имот на централната пловдивска улица. Сигнал подадоха съседи, след като им пропаднал входа, а отдолу се отворила 10-метрова дупка.

Окръжната прокуратура в Пловдив вече започна проверка на прокопаването на тунелите под Главната на града на тепетата. Изкопните работи са извършени на територията на недвижима култура ценност, каквато всъщност е централната пешеходна улица на Пловдив – „Княз Александър I“. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“.

Извършените строителни дейности не са съгласувани, както изисква Закона за опазване на културното наследство. Още миналата седмица бе съставен констативен акт с предписание за незабавно спиране на строителството. От тук нататък отговорните институции трябва да издадат становище как се продължи казуса, обясни районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов.

Според обясненията на самия нарушител, причината за прокопаването на тунелите била аварийни укрепителни дейности, тъй като почвата слягала. Според властите обаче, основната причина е разширяване.

Вашият коментар