Олимпийският огън пламна на бляскава церемония в Токио

Императорът на Япония Нарухито обяви ХХХІІ Летни олимпийски игри за открити. На бляскава церемония олимпийският огън беше възпламенен, за да въплъщава идеята за спортния дух и сбъднатите мечти през следващите 16 дни.

Жертвеникът беше запален от японската тенисистка Наоми Осака.

„Обединени от емоцията“. Това е мотото, под което премина церемонията. Обновеният девиз на Олимпийските игри „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“ също беше вплетен в атрактивната сценография. Организаторите на церемонията по откриването отдадоха и почит на жертвите от пандемията, както и на медиците, които в последните година и половина се бориха с коварния вирус.

Бляскавото събитие на Олимпийския стадион в Токио започна по традиция с обратното броене. Президентът на МОК Томас Бах, императорът на Япония Нарухито, френският президент Еманюел Макрон, първата дама на САЩ Джил Байдън, както и служебният министър на спорта Андрей Кузманов бяха сред официалните лица на съоръжението.

„Парадът на нациите“ стартира около 40 минути след началото на церемонията. Тимът на Гърция излезе пръв на стадиона, като знак на почит към родината на Олимпийските игри. След това всички делегации преминаха през стадиона по азбучен ред, но по азбуката на страната-домакин.

Малко повече от два часа след старта на церемонията и българската делегация навлезе в стадиона за своя олимпийски парад. Знаменосци на българския тим бяха Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала, и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който в последните години бележи огромен прогрес като спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже и две европейски титли за юноши.

Руският отбор също премина през стадиона ще се състезава под флаг с петте олимпийски кръга – знамето на МОК. По време на церемониите за награждаване няма да се чува и руският химн, заради големия допинг скандал, който започна през 2014 година. Именно затова делегацията ще се нарича „Руски олимпийски комитет“.

Организаторите бяха предвидили и малко по-забавна част, в която актьорите се превъплътиха дори в журналисти. Един от най-атрактивните моменти беше в последния сегмент от събитието. Изключително впечатляващо емблемата на Олимпийските игри се издигна във въздуха над стадиона, а 1824 дрона оформиха светещо земно кълбо.

Благодарение на композитора Ханс Цимер в Токио прозвуча и под нов аранжимент емблематичната песен на Джон Ленън и Йоко Оно „Imagine” („Представи си“).

Президентът на МОК Томас Бах се обърна с надежда към всички олимпийци: „Днес е момент на надежда – да, много е различно от това, което си представяхме, защото най-накрая всички сме заедно – спортисти от 205 национални комитета, живеещи в едно Олимпийско село. Това е послание за солидарност, за мир и за устойчивост. Голямо благодаря на целия японски народ!“

Олимпиадата в японската столица бе поставена под натиск от местното население, което изрази нежеланието си относно провеждането на Игрите заради пандемията от коронавирус.

Огромните ни надежди са свързани с 42 спортисти в 14 вида спорт, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

Вашият коментар