Обясниха как ще бъдат тествани учениците за COVID-19

Обясниха как ще бъдат тествани учениците за COVID-19

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков даде брифинг с актуална информация за това как ще бъдат тествани децата, за да може да бъде възстановено присъственото обучение в училищата.

Който родител не иска детето му да бъде тествано, то ще остане да се обучава в домашна среда, заяви министър Денков. Той коментира, че същите тестове за коронавирус се използват в Германия, Австрия, Франция.

По думите на министър Денков всичко ще се случва и на ниво „паралелка“, за да има необходимият брой деца за присъствено обучение.

Ще се премине към тестване в училище, ако родители не са съгласни да извършат сами теста. Достоверността ще зависи от съвестта на родителите, каза министър Денков. Тъй като все още не е ясен кой точно ще бъде избраният тест, образователният министър каза, че е възможно и самите деца да си правят тест, ако е достатъчно семпла процедурата.

МЗ е поръчало от „по-висококачествените тестове“, увери той.

Тъй като учителите ще трябва да преподават и онлайн, и присъствено, министър Денков допълни, че приоритет ще бъде присъственото обучение, а децата, които са вкъщи, могат да се обучават чрез онлайн връзка със съответния кабинет.

Отчете, че над 40% от учителите са ваксинирани срещу COVID-19.

Вашият коментар