Община Неделино облагородява две туристически забележителности

Община Неделино облагородява пространството около природния феномен „Бездънник“, намиращ се между селата Средец, Бурево и Гърнати по проект „Чиста околна среда“ към Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), на стойност 10 000лв.

„Вече изграждаме подход към местността, мост и места за отдих. Едно от условията в проекта бе част от дейностите по него да бъдат извършени от доброволен труд на граждани и общински служители“, каза пред БНР кмета на Неделино Боян Кехайов.

Той разказва за случай, когато цял автобус туристи са дошли да видят природната забележителност, но не са успели, поради трудния достъп. Днес вече има поставени упътващи табели още от главното шосе Неделино – Ардино.

Община Неделино продължава да се развива в тази сфера. От няколко дни в общината има комисия от Министерство на културата и представители от Изпълнителна агенция по горите, поземлена комисия от Общинска служба по земеделие, които работят по разкриването и утвърждаването на крепост над село Изгрев. Община Неделино е подала заявление, крепостта да стане културен паметник от национално значение.

От крепостта има запазени стени над повърхността на земята. Според археолозите, тази крепост е била наблюдателно съоръжение със стратегическа цел за тази част на Родопите и римските пътища, които са минавали през територията на община Неделино.

Ако общината успее да я категоризира като национален паметник на културата, Неделино ще има възможност да кандидатства по програмите за развитието на туризма в региона.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *