Обвиняемият за палежа на „Купола“ в Благоевград остава в ареста

Обвиняемият за палежа на „Купола“ в Благоевград остава в ареста

Обвиняемият за палежа да сгради в центъра на Благоевград Орлин Соколов остава в ареста. Това реши Окръжен съд – Благоевград след проведеното съдебно заседание, във връзка с молбата на защитата за изменение на наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

По време на заседанието, защитата поиска половин час прекъсване, за да бъдат прибавени събрани доказателства от първото дело, гледано в Районен съд – Благоевград. Те трябва да покажат на съда, че Орлин Соколов е сериозен човек с бизнес, с настоящ и постоянен адрес и няма намерение да се укрива.

Според обвинението, в лицето на прокурор Мадолев, има достатъчно доказателства, че Орлин Соколов е вероятният извършител на палежа на „Купола“. Налице са свидетелски показания на полицаи, на таксиметров шофьор и работещи в заведението, има изготвена експертиза за видео разпознаване, вече е назначена втора такава. Има взети натривки от ръцете на Соколов, но те не показват категорично, че той е извършил на деянието. Това бе и един от аргументите на защитата, в лицето на адвокат Албина Анева, която постави под съмнение категоричността и на останалите доказателства, събрани от обвинението.

След 10 минутно прекъсване, съдия Атанас Маскръчки, който водеше съдебното заседание, обяви решението на съда, според което се оставя без уважение молбата на защитата, а именно мярката „Задържане под стража“ на Орлин Соколов да бъде намалена в по-лека – парична гаранция или домашен арест.

Мотивите на съда са, че това е престъпление с висока обществена опасност и значимост, има вероятност от извършване на ново престъпление, както и възможност за укриване на обвиняемия.

Защитата може да обжалва решението в тридневен срок. Следващото дело е насрочено за 25 ноември в Апелативен съд в София.

Адвокат Албина Анева коментира, че решението ще бъде обжалвано, защото на този етап няма категорични и неоспорими доказателства за съпричастността на Орлин Соколов в това престъпно деяние.

„В случая, нито таксиметровият шофьор го е разпознал, нито има лицево – идентификационна експертиза, която да установи по един неоспорим начин, че лицето на видеозаписа е точно моя подзащитен. Към настоящия момент, това не е установено. Няма данни и за това, Орлин Соколов да се е докосвал до запалителни течности, с оглед анализа на натривките, взети от ръцете му. Всичко се гради на базата на едни полицейски предположения, но не и на конкретни доказателства, които да установяват съпричастността му към деянието. Затова ще обжалваме деянието“ – коментира за Радио Благоевград адвокат Албина Анева.

Подробностите можете да чуете в репортажа на БНР:

Вашият коментар