Обвиненият в трафик на мигранти Тошко Тодоров няма да бъде екстрадиран в Гърция

Обвиненият в трафик на мигранти Тошко Тодоров няма да бъде екстрадиран в Гърция

Пловдивският Окръжен съд отказа да изпълни Eвропейската заповед за арест на Тошко Тодоров – Машора и да го предаде на гръцките власти. Необичайният казус отпреди три месеца предизвика бурни протести сред близки и познати на мъжа от с. Столетово, продал преди две години колата си на непознати, оказали се тафиканти на нелегални мигранти, съобщава БНР.

С мощна подкрепа от десетки хора дошли в негова подкрепа, протече решителното съдебно заседание за съдбата на издирвания от Гърция български гражданин.

За положителната развръзка още в началото загатна и самият прокурор по делото, който призова съда да отхвърли искането на гръцката страна като неиздържано. Той се присъедини към адвоката на Машора, че няма никакви доказателства за неговата съпричастност към престъплението трафик на хора.

След като разгледа всички данни, съдът отхвърли гръцкото искане, облечено в Европейска заповед за арест. Освен това Тошко Тодоров бе освободен и от мярката домашен арест, но тя ще остане в сила още 5 дни, докато трае формалното изискване за евентуално обжалване на това решение.

Аудиторията посрещна съдебното решение с буен възторг, а Тошко Тодоров заяви, че не се е съмнявал в справедливостта на българското правосъдие.

Машора попадна в необичайния казус след като преди две години е продал колата си – кемпер „Ситроен“ на непознати, които, по думите му, я купили без да се пазарят. След това се разделили и никога повече не ги е срещал, твърди мъжът от Столетово. Купувачите обаче не извършили пререгистрация и когато през октомври 2019г . бусът бил заловен с 28 нелегални бежанци на гръцка територия, документите сочели Тошко Тодоров като собственик. Самият Тодоров доказва с нотариални документи сделката, както и заверени декларации, че в момента на престъплението е бил на работа и не е напускал България.

Гръцкото обвинение обаче настоява, че той е съучастник в трафика на бежанци и че лично е посочил на каналджиите откъде да прекарат мигрантите през българо – гръцката граница.

Тези твърдения бяха отхвърлени от пловдивския Окръжен съд, с което се отказа и издадената заповед за арест (ЕЗА) и екстрадирането му в южната ни съседка.

Така Тошко Тодоров остава на свобода до края на делото в Гърция, където ще бъде представляван от гръцки адвокат. Решенето формално не е окончателно и подлежи на обжалване, но още в залата прокурорът заяви, че няма такова намерение.

Вашият коментар