Новото поскъпване на природния газ „удари“ училища и болници

Ново поскъпване на природния газ от ноември до 126,76 лева за мегаватчас искат от „Булгаргаз“. Заявлението на дружеството е публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране. За последен път цената на газа беше увеличена в началото на октомври с 36%.

Причина за поскъпването е нарастването на цените на международните пазари. Това увеличение засяга и образователните, и здравните институции.

В най-голямото училище в Шумен и областта „Сава Доброплодни“ отоплението е на природен газ. Въпреки големия брой ученици, разходите осезаемо ще се увеличат, каза финансовият контрольор Лиляна Тодорова.

„Действително ценовите разлики в сравнение с пролетта и летните месеци са фрапиращи по отношение на енергоизточниците, а и на хранителните продукти. Особено в детските градини наравно с отопление, осветление и поддържане на сградите, разходите варират и за храната на децата. Заради увеличаващите се цени на горивата, издръжката за храна също се вдига“. Това заяви заместник кметът по образование и култура в Община Шумен Найден Косев. Той обаче увери, че пари за справяне с по-големите разходи има.

Трудна във финансово отношение зима заради скока в цените на горивата прогнозира директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов. Хирургическият блок на областната болница се отоплява на газ, а Терапевтичният – на ток.

„Разходите за електроенергия се увеличиха с 300 процента, сметките за газ също ще нараснат драстично през следващите месеци. Ще направим всичко възможно пациентите да не са на студено, но това ще се отрази върху други финансови пера“, коментира за Радио Шумен д-р Костов.

Чуйте репортажа.

Вашият коментар