Нови възможности за шофьорите във връзка с коронакризата

Удължава се срокът за валидност на шофьорските книжки във връзка с коронакризата, съобщават от Единния информационен портал, цитирани от БНР.

„В момента тече прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19, срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС, който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение: всички свидетелства за МПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698, и е изтекъл в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г., се удължава с 6 месеца или до 01.07.2021 г. – която от двете дати е по-късната…“, обясни за Радио ВИДИН гл. инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор Пътна полиция Видин.

Новото е, че са въведени някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на моторни превозни средства /МПС/.

„Относно измененията и допълненията в Закона за българските лични документи във връзка с функционалната компетентност на органите на националната полиция, по отношение на член 35 ал. 9.3 от Правилника за устройството и дейността на министерството, се въведоха някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на МПС в някои случаи. По-конкретно: при изтичане срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, при смяна на фамилията, както и при издаване на дубликат, вече ще могат да се изпълняват тези услуги като ускорени до 3 работни дни.“

От Единния информационен портал припомнят, че всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021,

Гражданите не е задължително да подменят паспортите си. Паспортите с изтекъл срок на валидност подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.

Информация за административните услуги по линия на „Български документи за самоличност“, работното време и т.н. може да бъде намерена на сайта на съответната областна дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.

Подробностите – в звуковия файл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *