Нови валежи до края на седмицата, после по-хубаво време

Омръзна ни това лошо време, облаци, вятър, студ и дъжд. Но октомври е решил да ни покаже още от същото поне до края на тази седмица. Синоптичната комисия е в пълен състав и, след като прегледа внимателно средносрочните метеорологични модели, направи своите изводи.

Ще ни трябва още малко търпение, докато времето се подобри и видим слънце и по-нормални температури. Първо обаче ще се потопим в още дъжд, дори и сняг, вятър и мрачно време.

В сряда само на изток ще превалява, на запад и в централните райони валежи няма да има, но това е подготовка за ново, съществено влошаване на времето.
В сряда над Централното Средиземноморие ще се формира нов циклон, който с движението си на изток през Гърция ще влоши отново съществено времето над странта. Този път моделите прогнозират и доста повече студ, главно на запад и по високите котловинни полета, което е рецепта и за ранен сняг в по-ниските части на планините.

Още в четвъртък сутринта над югозападните райони ще започнат валежи, които през деня ще обхванат постепенно цялата страна. Най-много дъжд се очаква над югозападните и южни райони, но ще вали практически навсякъде, показват средносрочните модели.

В четвъртък на запад температурите ще са ниски, в района на София до около 3, 4 гадуса над нулата, което означава, че е възможно да прехвърчи и мокър сняг в полите на Витоша и в южните софийски квартали. Очаква се сняг да вали в планините и да се образува снежна покривка, най-вероятно снежната граница ще се спусне до около 700-800 метра надморска височина. В по-високите планински части ще вали сняг.

Това е предпоставка за сериозно усложняване на движението през старопланинските проходи и в планинските части на Южна и Западна България, там вероятно ще видим повечко сняг и дори снежна покривка. Затова бъдете внимателни, подгответе се, ако ще ви се налага да пътувате особено в нощните часове от четвъртък нататък до събота, възможни са зимни изненади.

В краткосрочните прогнози на НИХМ ще научите къде точно и колко ще вали – сняг и дъжд в четвърък.

В петък и събота облачността остава значителна и с прекъсвания ще продължи да вали дъжд в низините, а сняг в по-високите планински части. Температурите по високите западни полета остават по-ниски – до 5 – 7 градуса, на изток ще е по-топло.

С придвижването на циклона на изток времето постепенно ще се подобрява и след студа и валежите в четвъртък, петък и отчасти в събота, в неделя вече ще видим по-сериозно подобрение.

Това ще е и началото на по-дълъг и по-хубав октомврийски период, с повече слънце и по-високи дневни температури. Средиземно море ще спре да ни праща циклони, над Балканите атмосферното налягане ще се повиши и това е рецепта за хубаво време.

Очаква се дневните температури през следващата седмица да се повишат до нормалните за този период на октомври и в низините на страната, в отделни дни, да се доближат до 18 – 20 градуса. В района на София до 14 -16 градуса.

Вероятно ще имаме по-дълъг и стабилен период на по-хубаво време, защото моделите показват, че активните атмосферни процеси ще са над северните части на континента.

Синоптичната комисия силно се надява тези прогнози да се реализират, защото до момента октомври върви доста студен, поне с около 3 градуса по-ниска средноденонощна температура спрямо миналата година, например, а това си е студено време, но ако средносрочната прогноза се сбъдне, във втората половина на октомври нещата ще се нормализират.

И това е добрата новина, защото ще можем да намалим сметките за отопление, когато дневните температури се повишат.

Разбира се, следващата седмица, при ясно време, е възможно сутрешните температури да се понижават до 2 – 3 градуса, тоест сутрин да е по-студено, на това ще се компенсира от слънцето и по-високите дневни температури.

Интересен октомври, със студено начало, да видим как ще завърши, защото в метеорологията не важи с пълна сила поговорката „Денят се познава от сутринта“. Природата е своенравна и често ни показва, че прави каквото си иска, независимо от нашите желания.

Синоптичната комисия коментира и една интересна информация за желанието на 8 източноевропейски държави, както и Франция да се опитат да вкарат ядрената енергия в тезисите на ЕК за въглеродна неутралност, тоест, ядренета енергетика да се признава за „зелена“. В момента това не е така, както за атомната, така и за електроенергията произведена от природен газ и затова е важно този въпрос да се реши благоприятно – в противен случай токът ще остане скъп и несабилен, ако е само продукт на възобновяеми енергийни източници.

Какво ще реши ЕК не е ясно, но такова решение трябва до има до края на годината. Въпросът с ядрената енергетика е доста спорен, Германия например смята да затвори всички ядрени централи, подобни виждания застъпват и други европейски държави.

Сега е важно да се реши каква енергия трябва да ползват базовите енергоизточници, защото очевидно е, че топлоцентралите на въглища ще бъдат ликвидирани, те трябва да се заместят с постоянен и евтин източник на енергия, а това вероятно се очертава да бъде атомната енергия. С всичките плюсове и минуси, които носи.

Преди времето да се оправи, още ще се влоши, това е основен извод на Синоптичната комисия.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *