Новите самолети „Злин“ ще качат драстично нальота на курсантите в Долна Митрополия

На летището в Долна Митрополия вчера кацнаха три нови леки витлови учебно-тренировъчни самолета „Злин“, а днес очакват и четвърти. Машините са за подготовка на летателния и инженерно-технически състав от ВВС.

Пандемията е забавила производството на самолетите в чешкия завод „Злин“.

Новите попълнения ще допринесат за драстично и неколкократно увеличаване на нальота на курсантите, които в момента излизат от военното училище с много малък нальот, поясни бригаден ген. Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, единственото висше военно-въздушно училище у нас.

Ген. Радойски съобщи, че се готвят за новото предизвикателство – спешна медицинска помощ по въздуха по модела Helicopter Emergency Medical Service (HEMS).

„Имаме намерение да направим обучение за тези пилоти, които тепърва ще участват в медицинското осигуряване HEMS, което Европейският съюз ни задължава да бъде изградено в нашата страна.“

Самолетите са произведени в чешки завод / Снимки: БГНЕС

За целта е подписан меморандум за сътрудничество с Медицинския университет.

Изготвят се хибридни програми за обучение с други висши учебни заведения, посочи още ген. Юлиян Радойски.

Създадени са две лицензирани организации, които имат правото да обучават пилоти и инженери за гражданската авиация. За следващата година има амбиции да се обучават и кадри за селскостопанската авиация, поясни той.

Първият по рода си изнесен комплекс за авиационно обучение ще започне да действа през новата година в Плевен. Така се разширяват възможностите на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ да се превърне в модерно и търсено у нас и в чужбина.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар