Николай Денков: По-големите ученици ще се тестват с проби от носа

Николай Денков: По-големите ученици ще се тестват с проби от носа

Обсъжда се идеята за друг вид тестове за по-големите ученици – не със слюнка, а с проба от носа, която те сами да взимат, без да се налага дълбоко бъркане в носната кухина.

Това заяви министърът на образованието Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той не посочи дата на връщането и на по-големите ученици в клас, а каза, че това зависело от доставките.

Децата, чиито родители одобряват тестването, но на практика избор нямат, защото повече от половината други не са съгласни, ще останат на онлайн обучение, докато желаещите не надхвърлят 50 %. Той не обясни дали се търси вариант и те да се върнат в клас.

По думите му ведомството се е отказало от идеята да разреши на училищата да купуват тестове със собствени средства за по-големите ученици с цел – по-бързото им връщане в клас, която беше обявена преди няколко дни.

Причините за това са три: при централизираните търгове тестовете струват много по-малко, ще се появи скрит имуществен ценз, както и несъгласие от страна от социалните партньори.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар