Необичайно топло за ноември и в следващите дни

Необичайно топло за ноември и в следващите дни

Температури до 22 – 24 градуса днес, до 20 – 21 градуса в събота, да 18 – 19 градуса в неделя и отново до 20 – 22 градуса в понеделник – това са високи температури за началото на месец ноември, надхвърлящи с 8 – 9 градуса многогодишната климатична норма.

Това дискутира на днешното си редовно заседание Синоптичната комисия, прегледал всички данни на разположение. Е, това са добри новини, защото след относително студения септември и октомври, изглежда, че първата половина на ноември ще бъде топла.

Заради пренос на по-топъл въздух от югозапад, който ще достига далеч на север, чак до Европейска Русия, над източните и югоизточни части на Европа – България, Румъния, Молдова, Турция, Украйна, Русия, температурите ще бъдат по-скоро ранно есенни, отколкото ноемврийски. И това време ще се запази поне до 14 ноември – денят на изборите.

В събота и неделя над страната ще е топло, с разкъсана облачност, на места слънчево, но и с възможност за образуване на мъгли в котловините и покрай речните басейни. В понеделник и вторник температурите остават високи, като няма да настъпи особена промяна – на места със слънце, тук там мъгли, в сутрешните часове, разкъсана облачност.

В сряда от север, свероизток ще нахлуе малко по-хладен въздух и дневните температури ще се понижат с 5 – 7 градуса, ще има и повече облаци, мъглите ще се вдигнат, там където ги има. От четвъртък нататък времето отново ще е стабилно, сухо, сравинтелно топло, но на места мъгливо. Дневните температури ще достигат 10 – 15 градуса, което е над климатичната норма с няколко градуса.

И така ще продължи до края на следващата седмица, когато в неделя ще отидем да гласуваме на изборите. Според синоптичните модели в момента, в неделя – 14-ти ноември, времето ще е сухо, с разкъсана облачност и сравнително топло с температури между 9 и 14, 15 градуса.

Евентуална промяна се очертава от понеделник – 15-ти ноември, когато облачността ще се увеличи, заради плитък цетър на ниско налягане над Средиземно море, възможни са превалявания от дъжд, но за момента не се очаква съществено влошаване.

Правим уточнението, че това е предварителна прогноза за средата на месеца и е възможно нещата да се променят.

За наш късмет ни чакат хубави есенни дни, но не такова е положението над Западното Средиземноморие където в следващите дни ще се формира дълбок циклон, който ще оказва влияние на времето в тези райони . Ше има валежи от дъжд над Португалия, Испания части от Италия, Франция и на места там ще паднат съществени валежи, вятърът ще се усили, възможни са и нарушения в транспорта и локални наводнения.

Над Централна Еврапа ще е с температури обичайни за първата половина на ноември, но продължава преноса на по-топъл океански въздух на североизток, заради по северната траектория на мощните атлантически циклони, които пренасят сравнително топъл океански въздух към северните ширини.

Руснаците очакват днес, петък, температурни рекорди в централните части на Европейска Русия, до 12 – 13 градуса над нулата, което не се е случвало, по това време на годината там, от далечната 1938 година.

И над Сибир е необичайно топло с температури много над нормата, но това е заради създалата се атмосфелна циркулация. В даден момент тя ще се смени и тогава зимата ще връхлути с пълна сила. Но няма да е преди 14-ти ноември.

Синоптичната комисия обсъди и две други теми – климатичната среща в Глазгоу, която е повече неуспешна, отколкото успешна, защото големите държави като САЩ, Русия, Китай, Индия и Бразилия не подписаха споразумението за отказ от въглища в следващото десетилетие, а те използват милиарди тонове от тях годишно за производство на енергия и в промишлеността.

Въглеродните емсии ще продължат да се увеличават, това показва всички данни, но това не бива да ни плаши. Няма да настъпи особена промяна в климата, независимо от твърденията в обратна посока. За разлика от катастрофичните сценарии, които върлуват из медиите, и заради безкритичния поглед на колегите журналисти, фактите показват друга картина – на климат, който не се променя драстично, който не произвежда повече и по-страшни явления, климат, който е по-благоприятен за производството на повече храни за увеличаващото се световно население.

Цените на петрола се понижиха с три – четири долара и днес сутринта са на ниво от 81 долара за барел. Накъде ще тръгнат цените, никой не се наема да прогнозира, но на срещата вчера на ОПЕК+ не бе прието решение за по-драстично увеличаване на добивите, картелът остава на мнението, че доставките трябва да се увеличават с по 400 хил. барела дневно, месец след месец.

Топло време в следващите десетина дни, ще има и период си мъгли, това означава и по-зъмърсен въздух, но това са обичайни есенни явления. Важното е да е по-топло и зимата да започен колкото е възможно по-късно.

Източник: Дарик

Вашият коментар