На старта на лятото: Круизният туризъм се завръща


източник: bnr.bg

Силен интерес към круизни пътувания преди началото на активния летен сезон, отчитат от бранша у нас. Достъпни за българските любители на морски преживявания са 7 кораба, които плават в Западното Средиземноморие, Адриатическо и Егейско море, съобщи Борис Боев, мениджър в туристическа компания. Той подчерта, че изобщо не може да се говори за пълен рестарт на фона на 300 лайнера в световен мащаб, акостирали принудително в началото на пандемията, но все пак има доза оптимизъм. Според прогнозите до края на лятото се очаква да вдигнат котва 20 кораба, включително в Карибския басейн.

Горещи оферти и примамливи предложения привличат туристите. Седмичен тур приблизително струва 1000 лева. Гърция е най-предпочитана в момента заради възможността за свободен достъп в курортите. Надеждите са с напредване на ваксинационния процес да отпаднат рестрикциите в топ дестинациите Италия, Испания и Франция.

В отговор на въпрос какви са новите изисквания към пасажерите, Боев посочи представяне на отрицателен PSR или антигенен тест за Ковид-19, но правилата не са унифицирани от круизните оператори. За да се избегнат максимално рискове от заразяване, на всеки пътник се прави бърз тест, непосредствено преди качване на борда, както и по време на самото пътешествие. Нито една круизна компания в Европа не е обявила, че ваксинационният сертификат може да замести наличието на отрицателен тест. Документът за поставена имунизация обаче става задължителен преди отплаване от американски пристанища, акцентира Боев, и добави, че все още някои зони и обекти в лайнерите остават затворени за туристите. Спа центровете не работят, а придвижването в общите части става с предпазна маска.

Круизната индустрия е най-тежко засегната от коронакризата, ударила световната икономика. Въпреки изпитанията, няма фалити в сектора, но по-стари кораби бяха продадени за скрап. В разгара на пандемията 3-4 нови лайнера попълниха флотата на водещи круизни оператори. Корабостроенето продължава, като нито една компания не е замразила свои проекти, има само известно забавяне, изтъкна в разговора Борис Боев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *