НАСА е на финалната права пред безпилотна мисия до Луната (Видео)

НАСА е на финалната права пред безпилотна мисия до Луната (Видео)

Това ще се случи през февруари догодина и е ключов тест за програмата, чиято цел е кацане на астронавти на Луната през 2024 г.

В космическия център „Кенеди“ във Флорида показаха гигантска 98-метрова ракета, която ще изведе в орбита космическия апарат „Орион“. След като бъдат направени необходимите тестове, безпилотната мисия „Артемис 1“ – или в превод Артемида, ще се отправи към Луната.

Първият възможен прозорец е на 12 февруари, а следващите възможности са през март и април следващата година. Очаква се мисията да продължи от 4 до 6 седмици. Тази първа мисия е много важна, защото голямата цел е през 2024-та година хора отново да стъпят на Луната, за първи път от 1972 г.

„Аполо“ беше преди 50 години, когато на Луната стъпи първият мъж. „Артемис“ е посестрима на „Аполо“ и е много подходящо да се нарича точно така, защото ще се опитаме на Луната да стъпи първата жена, както и първият цветнокож човек. Страхотно е да съм част от програмата. Виждаме все повече жени и сред инженерите“, каза Аманда Стивънсън от НАСА.

Американската космическа агенция се надява да установи трайно човешко присъствие на Луната и да използва опита, за да извърши пилотиран полет до Марс след 2030 г. Целта на „Артемис 1“ е да провери способността на „Орион“ да работи при по-ниска температура и да върне невредим екипажа на Земята. Ако тестовете бъдат успешни, не е далеч времето, когато ще видим селфи на астронавтите с капсулата на Луната.

Вашият коментар