Напрежението в Айтос ескалира, над 1000 души се събраха на протеста (Видео+снимки)

Близо 1000 жители на Айтос и околните селища се вдигнаха на протест и блокираха за повече от два часа главният път Айтос – Руен – Провадия. На първа линия в многолюдното шествие застанаха не възрастни, а деца.

Повод за бунта е дългогодишното им искане за изграждане на околовръстен път за преминаване на тежкотоварните автомобили като по този начин се гарантира безопасността на гражданите, съобщава Дарик.

Напрежението ескалира след като на 13 септември ТИР претоварен със зърно, помете лек автомобил на пътя и уби на място 33-годишният Нури Хюсеин и двете му деца – синът му Джалил на 9 години и 6-годишната Айпер. Сред гражданите днес присъстваха и близките на почерненото семейтво.

За последните 10 години инцидентите на същото място са повече от 25.

Със скандирания „АПИ – мафия“, „ТИР-те, вън“, „Стига жертви“ – местните направиха жива верига на пътя и недопуснаха преминаването на автомобили през участъка.

Десетте полицаи, изпратени на мястото на протеста не успяха да удържат на натиска на тълпата, която разкъса кордона от униформени и потегли в посока към Руен, крещейки „око за око, зъб за зъб“.

На протеста присъства и кметът на Айтос – Васил Едрев, който уточни че искането за изграждането на обходен път е от години, но то така и не е било изпълнено.

Протестът продължава и в момента.

На място вече пристигна и екип на Жандармерия.

Видео: BG ON Air

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *