Най-малко 42 души са загинали при наводненията в Германия (Видео)

Снимка: Tenzica

Проливни дъждове и унищожителни наводнения в Германия. Бедствието отне живота на най-малко 42 души, десетки са в неизвестност. Стихията остави без ток над 200 000 души, стотици са загубили домовете си. Наводнения има и в други части на Западна Европа – Белгия и Нидерландия.

Необичайно продължителни и обилни дъждове причиниха наводнение, каквото мнозина дори не са си представяли, че ще преживят. Най-засегнати са германските провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Придошлите води в Западна Германия оставиха хиляди домакинства без ток, прекъснати са и телефонните връзки. Загинаха най-малко 33 души, десетки се издирват.

„Всичко се случи толкова бързо! Очаквах в дома ми да влезе вода, но не бях подготвен за това, което се случи“, разказа мъж.

Броят на жертвите и хората в неизвестност се увеличава постоянно. Бедствието отнесе автомобили, затвори пътища, събори къщи. Временно е спряно движението по река Рейн.

„Това е катастрофа. Видях как водата отнася 40-тонен камион. Пекарната, месарницата, къщите на моите близки – всичко това вече го няма“, разказа германец.

Канцлерът Ангела Меркел изказа съболезнования на близките на загиналите. Министерството на отбраната изпрати 300 военни в най-засегнатите райони. Кандидатът за канцлер и премиер на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет се върна по спешност в управляваната от него провинция.

„Хаген е сред най-засегнатите от това бедствие градове. Имаме стотици наводнени приземни етажи и затворени пътища, много домакинства са без ток. Наложи се да евакуираме много семейства. Това не е просто статистика, това са човешки животи и съдби“, каза премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Лашет подчерта, че няма никакво съмнение, че причината както за унищожителните наводнения, така и за рекордните жеги, които има на места в Европа, са климатичните промени. Той призова за спешни мерки срещу глобалното затопляне в световен план. Прогнозите са дъждовете да продължат и утре.

В Белгия съобщават за най-малко четирима загинали в следствие на наводненията. Река Весдр във Валония преля и помете най-малко 10 къщи. Водната стихия нанесе сериозни материални щети и в южната нидерландска провинция Лимбург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *