Над 300 души загинаха след мощното земетресение в Хаити (Видео)

Ново земетресение удари Хаити тази сутрин – силата беше 5.9 по Рихтер. Трусът е приблизително в същите райони, пострадали вчера от друго по-мощно земетресение със сила 7.2. Загинали са над 300 души. В страната е обявено извънредно положение.

Епицентърът на днешното земетресение в Хаити е на 35 километра от пристанището Ле Ке, в южната част на страната. Дълбочината му е 30 километра. На острова е в сила извънредно положение след съботния мощен трус, усетен и в гъсто населената столица Порто Пренс.

„Обявихме извънредно положение в западната и южната част, в департамента Нип и в провинция Гранд Анс. Здравното министерство започна разпределянето на лекарства в болниците“, каза министър-председателят на Хаити Ариел Анри.

Около 1800 души са пострадалите. Разрушени са много сгради, сред тях църкви и хотели. Сред развалините се издирват оцелели.

На място помагат кубински лекари, които са в командировка в страната. Помощ предложиха и Мексико, Венецуела и Колумбия. Американският президент Джо Бадън също нареди незабавна помощ.

Хаити все още се възстановява от катастрофалното земетресение през 2010-та, взело живота на най-малко 170 000 души. Президентските избори след убийството на държавния глава Жовенел Моиз бяха преместени от септември за 7-ми ноември.

Вашият коментар