Надежда Нейнски: Темата Украйна е най-голямото препятствие между САЩ и Русия


източник: bnr.bg

„Темата Украйна е най-голямото препятствие към нормализиране на отношенията между САЩ и Русия“. Това мнение изрази в интервю за БНР Надежда Нейнски, дипломат и бивш външен министър /1997 – 2001 г./. Тя коментира състоялата се в Женев среща на президентите Джо Байдън и Владимир Путин, като определи, че първата стъпка е постигната – възобновен е диалогът помежду им.

„Никой не очакваше нито съществен пробив, нито да се взривят отношенията между САЩ и Русия. Онова, което очакваха всички, е да се възобновят каналите за комуникация“, коментира Нейнски и добави, че според нея в това е бил смисълът на срещата в Женева.

„Тази среща обслужва имиджово Русия, защото тя държи да остане една от двете големи сили, от политиката на които зависи в много голяма степен и бъдещето на света. Тази цел Путин успя да я постигне“, подчерта тя.

По думите ѝ очакванията на Байдън към Русия е отношенията им да са стабилни и предвидими:

„Американският президент каза ясно, че ще държи Кремъл отговорен за действия, които рушат световния правен мир, но и че има готовност за работа в онези сфери, в които интересите съвпадат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *