Навършват се 100 години от първия презокеански радиосигнал от Лондон до САЩ

Преди около 100 години е излъчен първият презокеански радиосигнал от Лондон до САЩ. Как се промени радиото – по света и в България?

На 21 декември през 1901 г. италианският изобретател Гулиелмо Маркони изпраща първия трансатлантически радиосигнал, който е приет в САЩ. Това се смята за началото на медията радио. Макар че и в предишни години някои изследователи правят опити чрез телеграфа да предават слово и музика на далечни разстояния.

Още през 1900 година Маркони прилага разработката за нов тип предавател, подобрява качествата на приемника и на следващата година осъществява радиовръзка през Атлантическия океан на разстояние около 3400 км.

В България се смята, че радиолюбители е имало още след Първата световна война, но след края на войната е забранено да се използва радиосигнал за държавни цели.

По-късно тази забрана отпада. Много специалисти, техници и инженери у нас са се занимавали с модерното за онова време хоби. През 1935 г. с указ на Цар Борис III се създава Радио София.

Темата коментира в “Нашият ден“ Захари Миленков, преподавател във ФЖКМ.

“Много хора не си дават сметка какво означава това, че Цар Борис III е подписал указа. Той е само една информация, която се публикува за населението. Името Радио София е дадено няколко месеца преди преврата още когато е построен и пуснат в действие предавателят в Добруджанския квартал, тогава се обявява Радио София.

Ако трябва да се върнем още по-назад, много години преди това в България има един предавател, който се е намирал около гарата и е работел на дълги вълни. Правени са опити дали би могло с този държавен предавател да тръгне Радио София.

Държавните власти не са разрешили на сдружението “Родно радио“ да използва името Радио София. Направени са някакви проби, но са стигнали до правилното заключение, че даже и да започнат да излъчват на дълги вълни, няма кой да го слуша, защото българите не са имали радиоприемници, които да ловят на дълги вълни.

Разрешават на сдружението “Родно радио“ да започне да излъчва с предавателчето, което един военен техник е сглобил.

Едва 27-а година излиза първият Закон за радиото, благодарение на Кимон Георгиев и неговите сподвижници. Това е първият закон, който излиза и разрешава на българите да слушат радио и да внасят и произвеждат радиоприемници.“

Чуйте Захари Миленков в звуковия файл.

Вашият коментар