МОСВ забрани на деца от клубове по кану-каяк да спортуват в Ропотамо

МОСВ забрани на деца от клубове по кану-каяк да спортуват в Ропотамо

От повече от 10 години, клубове по кану-каяк ползват река Ропотамо за есенно-зимни тренировки. От повече от 10 години те изпращат писмо до Министерството на околната среда и водите, защото това е резерват, оттам им дават положително съгласуване и вменяват контрола на бургаската екоинспекция. До тази година, когато държавното ведомство им отказва.

Само русенският клуб „Локомотив“ използва реката от 2006 г. насам. За първи път, от 14 години, срещат отказ от страна на екоминистерството, който е подписан от служебния министър Асен Личев. Треньорът и председател на клуба Евгени Недев коментира:

„Всяка година, късна есен и зимата, понеже тя е от реките, които не замръзват и долу е по-топъл климатът, ние винаги сме били там на лагер. Там, преди години, още преди 89-та, е било база на националния отбор на България и на СССР. Там са излезли много олимпийски шампиони, включително и по академично гребане“, посочва Недев.

Неговият клуб тренира в Ропотамо с десетина деца, често ходят и състезатели от Беларус и Русия и са провеждани съвместни лагери. Реката е удобна, защото течението е спокойно, има достатъчно прави участъци. Другата близка, Караагач, има завои, а в езерото Вая – вълни, което не ги прави подходящи. Евгени Недев коментира, че вариантът пред него остава да се надяват на топла зима, за да си останат в Русе. Алтернативи ще трябва да търсят и от пловдивския клуб „Тракия“, които също досега са ползвали Ропотамо.

Какви са причините за отказа?

Обърнахме се към екоминистерството. Оттам ни отговориха, че резерват „Ропотамо“ е защитена територия – изключителна държавна собственост, с най-строг природозащитен режим. Той е обявен, с цел да се запазят находищата на множество редки и застрашени от изчезване видове и уникален комплекс от природни местообитания с международно значение. Съгласно Закона за защитените територии в резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на тяхната охрана; посещения с научна цел; преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел; събиране на семенен материал, диви растения и животни; потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите.

Съгласно заповедта за обявяване на резервата се допускат „Организирани туристически пътувания с лодки по р. Ропотамо“. В последствие е утвърден и план за управление на резерват „Ропотамо“, с който тази дейност също е определена за допустима, но с електрически двигател, определен капацитет и по определен маршрут.

„Въведени са и допълнителни условия – „услугата да се извършва през светлата част на денонощието в периода от 01.06. до 30.09; лодките да са с капацитет до 30 души и да бъдат задвижвани от електрически двигатели; максималният брой плавателни средства, движещи се по реката едновременно, да не надвишава четири; газенето на плавателните средства да не надвишава 50 см, а скоростта им да не повече 4 възела“, пише в отговора на МОСВ към БНР-Бургас.

През последните години в екоминистерството са постъпили редица искания от различни спортни клубове по кану-каяк, както и от фирми предлагащи индивидуални туристически услуги с лодки. От ведомството посочват, че една от основните заплахи за резервата е свързана с увеличаване на туристите и човешкото влияние върху екосистемата. Затова са преценили и да не допускат изключения.

И посочват, че тренировките на спортисти можело да се извършват и на други места.

Въпросът е, когато спазваме буквата на закона, защо допускаме изключения – туристи, които да се возят на корабче може, а деца да спортуват – не може. Защото Ропотамо може някоя да е раждала шампиони, но това ще си остане само в миналото.

Вашият коментар