Младежи създадоха мобилно приложение за по-чиста природа в България

Снимка: Priroden.org

Седем младежи, приятели от години, създадоха първото българско мобилно приложение за справяне с проблема със замърсяването на природата и вандализма в България. Кръстиха го с красноречивото име „Природен”.

Студентите учат различни специалности, но всички са обединени от обща кауза – с помощта на съвременните технологии да се набележат и организират след това мисии по почистване на различни места и обекти, разказа в интервю за Радио Варна Мила Байлова – съосновател и дизайнер на мобилното приложение. Разговорът й със Сияна Спиридонова може да чуете в прикачения звуков файл:

Приложението „Природен” съществува само от два месеца, а вече има над 1 000 + потребители. Почти всяка седмица от стартирането му се организират различни акции по почиствания. За целта е създадена интерактивна карта на цяла България, която показва полезна и разнообразна информация. Около 80 са досега обектите, посочени като замърсени на територията на Варна и околността.

Освен че можете да отбелязвате замърсени участъци, приложението дава възможност за много повече – можете да отбележите няколко различни вида обекти: контейнери за рециклиране, за текстил, за стари батерии, вторични суровини, вандализъм и дарителски пунктове, разказа Байлова.

Приложението е разработено изцяло от младия екип, който има интересната хрумка да го направи под формата игра, за да е забавно, интересно и увличащо. Изтеглянето му е напълно безплатно и е достъпно във версии за Андройд и IOS.

Вашият коментар