Мицотакис се надява интерконекторът с Гърция да е готов до месеци (Видео)

Министър-председателят Кирил Петков проведе разговор на четири очи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност.

До месеци ще бъде завършена газовата връзка между България и Гърция. Преодолени са някои затруднения и закъснения в доставките за изграждането на газопровода заради Ковид, стана ясно след срещата.

След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени.

Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти, подчерта министър-председателят Кирил Петков.

За мен е голямо удоволствие да се срещна с новия премиер на България и мой приятел Кирил Петков, заяви Мицотакис. На срещата си работихме за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни. Поздравих г-н Петков за изборната победа и съставянето на новото правителство. Що се отнася до международните позиции на нашите страни, установихме общи позиции, допълни премиерът на Гърция.

Ние сме не само съседи, но и съюзници, партньори, две страни, които уважават международното право. Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция-България, който навлиза в последния си етап и се договорихме този проект да бъде завършен възможно най-бързо, това е една обща цел, подчерта Мицотакис.

Гръцкото правителство и аз лично сме на разположение да помогнем с каквото можем в ускоряването на ваксинацията, подчерта гръцкият премиер.

Премиерът Петков обяви още, че в НАТО е обсъждано подобряване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на допълнителни военни в България и Румъния. Уточнението за взаимодействието с НАТО идва на фона на информация на „Шпигел“, че Алиансът обмисля изпращане на още 1500 военни в България и Румъния заради ситуацията по руско-украинската граница.

По отношение позицията за започването на преговори за присъединяване на РСМ към ЕС, Мицотакис повтори гръцката позиция от септември, че Атина е за възможно най-скорошно свикване на първата междуправителствена конференция (формалното начало на преговори) със Скопие и Тирана, разбира се, при спазване на критериите за членство, най-важният от които е добросъседството.

Двете страни са обсъдили възможностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас – през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

Днешният разговор на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства.

Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро.

Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

След разговора с премиера Кирил Петков, Кириакос Мицотакис се среща и с президента Румен Радев.

Снимка: standartnews.bg

Вашият коментар