Михаела Филева в търсене на баланса между Ин и Ян

Вече 15 години Михаела Филева разказва себе си чрез музиката, изразява емоции и преживява света около себе си. Музиката влиза в живота й по-късно, но остава завинаги и го осмисля и до днес. През това лято тя представи пред публика албума си „Ин и Ян“. Това бе и името на продукцията, представена заедно с маестро Максим Ешкенази. В подготовката на концертите участва още композиторът и аранжор на класическа музика Румен Бояджиев-син. Той стои зад адаптацията на песните на Михаела във версии с акомпанимент на симфоничен оркестър. С Михаела Филева ни среща Сияна Спиридонова.

А защо „Ин и Ян“? Как се спря на това име?
Целият албум е писан и записван в два самоизключващи се периода – този преди и този по време на световната пандемия. Ин и Ян е търсенето на баланса – знаете, в китайската философия изобразяването на Ин и Ян означава намирането на хармонията, малкото добро във всяко не дотам добро, бялото в черното, мъжкото в женското начало, намирането на хармонията. Целият този албум представя това, както и концертът по тази логика, затова интегрираме класическата музика в поп музиката като едни допълващи се Ин и Ян – две неща, които вместо да се самоизключват, са празник на хубавата музика без значение от стила и годините на писане.

Определено ти си един от творците, за които пандемията беше много продуктивна.

Да, така е.

Наскоро ти отпразнува свой юбилей. Как се чувстваш на 30?

Истината е, че имам толкова много работа в последните месеци, откакто съм на 30, че не го усещам по никакъв начин, напротив, много съм щастлива, че след рождения ми ден нещата отново започнаха да се раздвижват в България. Имам възможност да празнувам всеки ден с концерти, да се срещам с хора, които харесват музиката ми в различни градове на България. Страхотен празник е и ако на 30 или между всеки 10 години продължават постоянно да се случват същите неща, които ми се случват сега, ще бъда най-щастливият човек на планетата – с много концерти, много срещи с хората, които се вълнуват от мен и от музиката ми. За един артист това е истински празник.

Пожелавам ти го от сърце. Нека все така да ти върви и да бъдеш вдъхновена. Исках да попитам и в този ред на мисли – щастието в личен план отразява ли се и на професионалната ти мотивация?

Аз съм се научила много добре да деля личния живот от професията, така че да не си взаимодействат, макар че все пак ги преживява един и същи човек, и не винаги е напълно възможно. Със сигурност съм много по-спокойна и щастлива като професионалист, когато имам това и в личен план, но когато не се е случвало, работата ми никога не е страдала.

Така е. А ще имаш ли време за почивка през лятото или ще се отдадеш изцяло на музика и работа?

Това лято ще си поработя малко повече. Имахме достатъчно време за почивка по време на поредицата от локдауни, които преживяхме, така че в момента съм заредена напълно, и нямам търпение за срещата с феновете. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *