Министерството на туризма и туроператорите – неразбирането продължава


източник: bnr.bg

„Споделяме, че тази помощ е изключително необходима за туроператорите. Затова я задвижихме максимално бързо. Нотификацията за тази помощ – одобрението от Европейската комисия, е изпратена в края на април от предходното управление на институцията, получихме одобрение малко преди края на месец май, което беше в срок. Задвижихме документацията за реда и критериите по изплащането на тези помощи съгласно гласуваната мярка в закона. Постановлението е прието от Министерския съвет. Затова не приемам критиката, че сме забавили процедурата“. Това каза пред БНР зам.-министърът на туризма Даниела Стоева.

Стоева уточни, че държавната помощ е за подпомагане на туроператорите с ликвидни затрудения и за осигуряване на активна защита на потребителя.

„Условията за кандидатстване на са много по-различни в сравнение с миналата година. Изключението, което създава дискомфорта, е за осъществен контрол как тези помощи са били разходвани при предходната схема. То е непреодилимо, защото става дума за държавни помощи“, допълни Стоева в предаването „Нещо повече“.

Тя поясни, че при втората процедура обхватът на фирмите, които могат да кандидатстват, е разширен.

„Тук става въпрос за законови обстоятелства, които не подлежат на коментар. Става въпрос за разходване на държавни помощи, които се регламентират от Европейската комисия и строго се съблюдава за реда и за контрола. Не можем да си позволим да няма контрол по вече раздадени държавни помощи за същата цел“.

Туроператори и туристически агенции планират протест пред президентството във връзка с отпускането на последната помощ за бранша. От сдружението „Обединение Бъдеще за туризма“ смятат, че Министерството на туризма е променило правилата и се бави с отварянето на мярката за кандидатстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *