МЗ започва проучване колко хора са се срещали с коронавируса


източник: bntnews.bg

Започнала е процедура за събиране на информация по установяване на броя хора, срещали се с коронавируса. Това обяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

Той представи презентация на лаборатория „Цибалаб“, която е направила собствено проучване за установяване с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега.

„Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса“, каза в началото на брифинга министърът.

В петък министър Кацаров е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери. С тях са постигнали такава договореност:

„Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега“, обясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На практика, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

Вашият коментар