Магдалена Малеева: не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя


източник: bnr.bg

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години.

Тогава започнах много да чета за въздуха, исках да се храня с незамърсени неща, за да оздравея. И така стигнах до климатичната тема, климатичните промени, климатичната криза. Когато спрях да играя през 2004 г. започнах екологичната инициатива Горичка. Нямах представа какво да направя, за да съм полезна, затова през 2006 г. започнахме да засаждаме дървета. За да съм по-здрава достигнах до много информация, която после ме убеди, че ако говоря за тези проблеми повече хора ще се заинтересуват като мен.

От 2006 г. до сега много неща, по отношение на климатичната криза, са променени, отчита Магдалена Малеева.

Почти нищо не е същото, освен че човечеството не взима мерки достатъчно бързо. Осъзнахме сложността на темата, колко ще е трудно да вървим към кръгова икономика. Все повече хора разбират колко е голяма климатичната криза. Но за съжаление все още сме в 12 без 3, където знаем, че не можем да спрем климатичните промени. Оттук нататък единствено можем да се надяваме, че ще успеем да ограничим покачването на температурата с градус и половина до 2050 г. и дори и тогава ще има много големи катаклизми и страдание.

Промяната зависи от всички нас – политиците, бизнеса и всеки отделен човек, смята Магдалена Малеева.

Огромна отговорност имат лидерите на мнение. Знаем, че 70% от въглеродните емисии идват от три сектора – транспорт, енергетика и земеделие. В същото време ролята на отделния човек също е много важно, защото ние сме тези, които избираме политиците и си купуваме или не определени неща. Казусът не зависи от определена група хора, а от симбиозата на всички.

Проучванията казват, че повече от 50% от хората смятат, че климатичните промени са много голям проблем.

Въпросът е всеки един от нас доколко е склонен да излезе от зоната си на комфорт и какво е готов да жертва. За тези неща се знае от 30 – 40 години, но истината не се казва. Сега ще е много трудно ние да жертваме един толкова удобен живот.

Едно е обаче да промениш начина си на живот и друго – да загубиш работата си.

Не неглижирам проблема, той е огромен. Много добре разбирам тази проблематика, говорила съм с миньори. България знае, че това ще се случи от 20 години, но не е имало адекватно правителство, което да подготви района за това. Ние повече не можем да бягаме – тези централи ще бъдат затворени. За съжаление хората, които бранят статуквото, продължават да ни настройват едни срещу други, а този преход е можел да започне много отдавна. Сега от Европа ще има доста пари и аз наистина вярвам, че едно компетентно управление ще подпомогне и компенсира тези хора, които ще загубят работата си. Но никой не се е погрижил за нещо, което се знае толкова отдавна.

По думите на Магдалена Малеева всички искаме едно и също: да останем да живеем в България, децата ни да са по-добре, да се хранят с чиста храна и да дишат чист въздух.

Всички „зелени“ планове на Европа са направени, за да подпомогнат българската икономика. Съжалявам, че се стига до тук, където така ни противопоставят. Не искам да казвам кой е виновен, но то е очевидно и това е лошото управление. Сега тази бомба със закъснител ще избухне за всяко следващо управление. Правилният път е да си говорим и да се познаваме.

Покачването на температурата ще доведе до милиони климатични бежанци и суши за България, прогнозира Магдалена Малеева.

Затова искам да участвам в този процес на промяна на икономиката, обществото, начина на мислене. Не искам децата ми да живеят в свят по-лош от моя.

Вашият коментар