Лято 2021: Много туристи, малко печалба

Изпращаме труден туристически сезон, за който не можем да се похвалим, че беше най-успешният. Такава е оценката за Лято 2021 на хотелиера от Слънчев бряг и член на управителния съвет на „Съюза на собствениците“ Веселин Налбантов. Той заяви, че браншът настоява за финансиране за възстановяване от икономическите последствия от пандемията:

„Тези пари за възстановяване все още не са заявени в ЕС. Трябва да започнем от днес всеки хотел и заведение да имат собствена соларна ел. станция. Иначе този ток ни убива. И не е само тока. Цените на всички видове продукти непрекъснато растат вече 20-25%. Предвид всичко това изобщо не можем да се похвалим с някакви добри резултати. Резултатите са печалбата, а печалба няма!

Инфраструктурата на курорта остава сред основните проблеми, посочи още Налбантов, пред БНР.

Мнението бе изразено в рамките на петата среща на туристическия бранш от Южното Черноморие и Странджа, организирана от сдружение „Рафаел-инфо, култура и туризъм“.

Туристическият сезон бе по-добър от очакванията, но все още не може да достигне нивата на 2019-та година, коментира генералният директор на ваканционен комплекс „Дюни“ Николай Янков:

„Сезонът ще приключи на 40% заетост, миналата завършихме на 32%. Процентът на чуждите туристи за нас не е достатъчен. Ние няма как да работим само с български туристи. Ръст на българите и румънците има, но немците спаднаха много, а англичани и руснаци нямаше. Доброто е, че се увеличава броя на чехите и поляците.“

Имаме проблеми с наемането на персонал от чужбина, добави Янков.

Политиката по визите и връщането на руския пазар са ключов фактор, за който ще търсим съдействие от Министерствата на туризма и външните работи, обяви туроператорът Иван Кирязов. Изнесените визови центрове действат бавно и оскъпяват визата, припомни той:

„Едни временни консулски служби от 1 май до 30 септември, където цената да е директно 35 евро, а не 53 и наистина бързината да бъде друга-не се изисква голям ресурс, ако искаме на този пазар Русия да работим.“

65% от туристопотока това лято бяха индивидуални туристи, основно българи и румънци, а организирания турист дава сигурност на хотелите да инвестират и в персонал, добави Кирязов.

Проблемът с недостига на чадъри и шезлонги беляза лятото. Подготвят се и предложения за следващия сезон, съобщи концесионерът на плаж „Крайморие“ Николай Димитров:

„Голямо недоволство имаше от хората, които посещаваха плажовете. Еждневни упреци имаше. Прекалено е това отдалечаване на шезлонги 5 на 4., на 4 на 4 е абсолютно достатъчно, а ще се реши част от проблема.“

В края на месеца стопаните на морски плажове ще имат работна среща, където това и други предложения ще бъдат обсъдени и след това отправени към Министерството на туризма, уточни Димитров.

От Министерството на туризма оповестиха, че близо 3,8 милиона души са ползвали туристически услуги у нас това лято. 2.3 милиона от тях са били българите.

Възстановяването на туризма минава през процеса на ваксинация и грижата за здравето на работещи и туристи, изтъкна министърът.

В отговор на поставени въпроси Балтова разясни как може бизнесът в туризма да получи подкрепа с инструментите на Плана за възстановяване и устойчивост. Министърът изтъкна необходимостта от издигане имиджа на професията, както и от насърчаване на образованието в сферата на туризма. Беше посочено, че е назрял моментът за законова промяна, която да позволи в туризма работодателите да наемат повече от 20 на сто чужденци в персонала на едно туристическо предприятие. Възможни решения на визовите проблеми за чуждестранните работници, директно договаряне на “зелени коридори” и транспортни връзки с важни пазари бяха част от важните акценти в дискусията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *