Лятото избухва в следващите дни

Въпреки студеното време от последните няколко дни, с пронизващ североизточен вятър и есенно усещане, септември ни е приготвил приятна изненада – лятото се завръща по нашите ширини и ще ни даде дни с много слънце и повишаващи се дневни температури.

Децата ще са щастливи, защото първият учебен ден ще е слънчев и топъл, ние по-големите също, защото ще можем отново да обуем късите панталонки и дори да планираме едно бързо море, дали у нас, дали в Гърция – няма значение. А онези, които са любители на планината, да не се колебаят, а да тръгват към върховете.

Това са изводите, които прави Синоптичната комисия на база средносрочните метеорологични модели за перод от 7 до 10 дни.

Още от събота започва постепенно затопляне, като дневните температури ще се повишават от ден на ден с по един, дори два градуса и в средата на следващата седмица максималните температури в низините на страната ще надхвърлят 31 градуса.

Стига студ, стига вятър, искаме си лятото, това е настроението на Синоптичната комисия в студиото, която е проекция на обществото, защото, както каза Дюзев, имаме един напълно ваксиниран, един наполовина ваксиниран и преболедувал и един напълно неваксиниран индивид. Сетете се кой кой е!

Но независимо от разликата между тях, те са всеки ден на работните си места, за да информират хората за случващото се у нас и по света.

А по света се случват най-различни неща, както в климатично-метеорологичен план, така и във всякакъв друг. Например, става ясно, че в Калифорния зелените отстъпват подгонени от липсата на ток, а властите поискаха разрешение да включат газови централи, за да могат хората да си пускат климатици и да си сготвят, защото само на перки и слънце явно не става.

Тази информация идва дюшеш на Синоптичнита комисия, която не е много силен привърженик на изцяло възобновяемата енергия и започва анализ на причините да не можем да произвеждаме ток само и единствено от възобновяеми източници.

Разбира се, пръст в тази работа имат технологиите, които за момента не позволяват да се съхраняват големи количества енергия за времето, когато няма вятър или слънце. Ако това се промени, няма проблем да преминем към напълно възобновяеми източници на енергия, но дотогава ни трябват и въглищата и природният газ, и атомната енергия. Всичко друго води към скъп ток, който на всичкото отгоре може и да го няма.

В тази връзка става ясно, че китайците май се готвят да сложат прът в колелото на зелената политика, като на предстоящата среща за климата в Глазгоу няма да поемат нови ангажименти за намаляване на парниковите газове. Напротив, те вероятно ще продължат с политиката си да пускат нови въглищни централи в страната, за да задоволят нуждите си от ток, а и до помагат за стоителството на такива навред в развиващия се свят.

Така че, за съжаление, светът няма да може да ограничи парниковите газове независимо от декларациите на Стара Европа. Просто няма как да се произвежда достатъчно евтин ток само от възобновяеми източници. Проста физика.

И докато ние плащаме въглеродни квоти по 50 – 60 евро на тон праникови газове, китайците, а и не само те, ще правят каквото си искат.

Брюксел може и да се събуди от този хубав зелен сън някой ден, но преди това ще има много да патим в Европа, където токът на свободния пазар бие рекорд след рекорд. Рано или късно това ще удари семейните бюджети, така че ще има сериозни политически сътресения.

Докато цената на тока подскача, в западната част на Тихия океан върлува супер тайфун, който се е насочил право към Тайван със скорост на вятъра от 220 км/час. Нищо изненадващо, все пак сме в сезона на тайфуните. Тайванците знаят какво да правят и вероятно ще се подготвят добре за тази мощна стихия.

В това време бе съобщено, че лятото в Европа било едно от най-топлите откакто се водят наблюдения. Вярно е, че Южна Европа и Средиземноморието преживяха сериозни горещи вълни, но останалата част от континента бе доста хладна. Тази информация е поредното оръжие, използвано, за да се налага мнението за необратими климатични промени, което не се покрепя от наблюденията на обективната действителност.

Но Зелената сделка изисква информационна подкрепа и я получава.

Както вече споменахме, следват 6 – 7 хубави летни дни, с високи температури следобед, дори сутрешните температури ще подскочат малко и вече в района на София няма да се събуждаме при 10 градуса. Ще е малко по-топло.

Но ако погледнем още по-напред, ще видим, че синоптичните модели подсказват влошаване на времето в края на следващата седмица, около 17 -19 септември, когато вероятно ще има условия за превалявания и захлаждане.

Какво ни чака до края на месеца?

В периода 17 – 22 септември вероятно ще е по-хладно и ще има възможност за превалявания, а след това отново стабилизиране на времето, много слънце и нормални температури за началото на астрономическата есен.

Който може – да заминава на море, който не може – да заминава по вили, паркове и градинки.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *