Любовният животът на Ванга: Белязан от трима мъже на име Димитър

Простичкият наглед любовен живот на българската пророчица Ванга е обрасъл с мистични фантазии и легенди, но едно е сигурно – в него са намерили място двама мъже на име Димитър. И те са факт извън мълвата, че Вангелия Пандева-Гущерова си е отишла от живота девствена. Не по-малко стряскаща е и версията на журналистката Светослава Рудолф, че прорицателката е била брутално изнасилена и бита от войници. Това я е ослепило и лишило от щастието да има свои деца, но е отключило необикновената ѝ дарба.

Официалният мит за погубеното зрение на Ванга също не звучи особено достоверно, обаче е пряко свързан с първата ѝ любов. „Нострадамус в пола“, както я наричат руските ѝ почитатели, рядко говорела за страшния ден, в който вихрушката я грабнала от пътя, въртяла я във въздуха и я запокитила в далечни трънаци. Кошмарът се разиграл, когато бъдещата Петричка врачка е на 12 години. Като най-голямо дете в семейството, тя била натоварена да надзирава магаретата и да носи вода. Тръгнали с братовчедка ѝ по Гергьовден с менците към Анската чешма.

Стихията първо повалила по-голямото девойче, после отнесла Ванга като перце. „Магарето като вървеше, она падна… Гледам, по пътя едни книжчета играят така, ей вятърът ги носи… Дойде до мене и ме дигна… и ме носи, колкото оттука до Левуново… десет километра… Ама това са години и като ми напомнюват, наново раната ми се разработва. Аз не искам да казвам всичко, оти мене ме боли“, споделяла приживе Ванга и се затваряла в себе си. Спасението ѝ е истинско чудо. Близките, които я дирели, никога не биха се сетили да я потърсят толкова далеч. Овчарче обаче видяло, че „едно моме лежи в трънето, ама и от двете му очи тече кръв“. Тя почти е затрупана от кал, камъни и клони, а очите ѝ са направо набити с пясъчни частици. Бабешките мехлеми с мед и промивките с билки не облекчават болките ѝ. Жени Костадинова, една от авторите на 24-те книги за Ванга, публикувани досега у нас, я цитира в последното издание „Ванга пророчицата“: „Лекарите от Струмица ме лекуваха три години. От Струмица – в Скопие, от Скопие – в Белград, от Белград – в Загреб. Накрая казаха: „Девойко, ние сме дотук. Не можем да ти помогнем.“ Седем пъти операция ми правиха.“

Чешмата, където я е засмукало торнадото, все още съществува близо до македонския днес град Струмица. Заради култа към способностите на пророчицата, която си отиде преди 25 години, тук продължават да идват хора на поклонение. Чешмата се е превърнала в туристическа забележителност. Местната община е поставила табела с кратка нейна биография. А хората продължават да вярват, че когато вихрушката я е вдигнала към небето, Ванга е била „подменена“, получила е нов дух – посредник между Господа и хората.

Как се развива любовният ѝ живот – чуйте в звуковия файл на БНР:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *