Липсата на дългосрочна държавна политика е сред причините за неудържимите цени на тока

България не е подготвена за поскъпването на енергоносителите, нито има необходимите разчети как ще се отрази на пазара на електричество включването на страната ни в европейската енергийна система. Това са част от факторите, довели до драстичното поскъпване с близо 300 процента на тока за бизнеса, коментира в интервю за Дарик радио икономистът от БСП Румен Гечев.

Страната ни няма дългосрочна държавна политика в енергетиката, а подходът в много направления на сектора е грешен.

Вместо да използваме тока, който произвеждаме за разширяване на индустриалното производство и създаване на работни места, ние го изнасяме за други страни, от които после си купуваме стоки и услуги. Докато по целия свят атомната енергетика се възражда, ние затваряме реактори, а в Белене два нови реактора са изоставени. Дълго време АЕЦ Козлодуй е използвана за вътрешни потребности, продавайки електроенергията на цени с до 30% процента по – ниски от експорта.

Грешен е подходът и към топлоелектроцентралите, които у нас произвеждат около 40 процента от електричеството. Поскъпването на разрешителните за вредни емисии въглерод ще продължи и нашите централи вървят към фалит, защото не могат да си позволят да произвеждат ток при толкова скъпи разрешителни, коментира още Румен Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *