Легендата на екстремния кайтсърф Ник Джейкъбсън в Бургас (ВИДЕО)


източник: bnr.bg

Легендата на екстремния кайтсърф Ник Джейкъбсън ще бъде специален гост на Burgas Kite Cup 2021 на 26 и 27 юни.

Джейкъбсън е известен със своя свободен стил на каране. Сърфира не само във вода, но и скача от високоетажни сгради в нея. Неговите каскади по градски обекти го превръщат в един от пионерите в този спорт.

„За мен е смесица от усещания. Не бих казал, че чувството е като да летиш, но е близо до това. Чувство на свобода. Когато вече имаш увереността, когато си стигнал до определен момент в уменията си с кайтборда, този спорт се превръща в голямо забавление. Тогава успяваш да контролираш това колко високо скачаш или колко бързо се движиш. Ако трябва да опиша усещането от този спорт с една дума, то тя би била свобода.“ Това казва Ник Джейкъбсън в интервю за БНР.
34-годишният професионален кайтсърфист е родом от Дания, но голяма част от живота му преминава в Кейптаун, Южна Африка.

„Всичко започна, когато една година завърших училище в Дания и реших да отида в Кейптаун, Южна Африка при баща ми. Бях на 16 години. Като тийнейджър, който току що бе завършил, исках просто да избягам за малко от страната си. Баща ми живееше в Кейптаун. Тогава той караше уиндсърф. Реши да инвестира в няколко хвърчила и започнахме да се учим заедно. Беше преди 17 или 18 години. Много време мина оттогава“, разказва Джейкъбсън в предаването „Хоризонт до обед“.

„Много от летата си прекарвах в Дания. Пътувах из Европа. В Кейптаун отивах през октомври или началото на ноември. Оставах там за няколко месеца. Далеч от проблемите и стреса, от лошото време в Европа. В Кейптаун почти всички са туристи. Това, което искат да правят, е да бъдат на кайтсърфа. Да се наслаждават на усещането. Много странен свят. Особено за мен, който пристига от страна, в която всички работят от осем до пет. Изведнъж попаднах сред хора, които просто искаха да се забавляват. Така и не заживях в Кейптаун за постоянно, но мога да кажа, че животът там е много спокоен“, споделя кайтсърфистът.

„Наемаш си инструктор, който да ти обясни всичко. Откъде трябва да идва вятъра, колко ветровито трябва да бъде, вземаш си хвърчило, с което да тренираш. Тръгваш с бебешки стъпки.Ако започнеш с големите хвърчила, без да имаш каквито и да било знания за спорта, можеш да се окажеш в голяма опасност. В началото инструкторът ти дава цялото оборудване, от което имаш нужда. След курсовете обаче сам ще трябва да си го набавиш. Съветвам хората да си вземат голямо и малко хвърчило. Не са много тези, които могат да си позволят 3 или 4 хвърчила. Размерите на хвърчилото, което ще използваш, зависят от вятъра. Ако вятърът е много лек, ще ти трябва голямо хвърчило. При много силен вятър – използваш малкото. Много е важно и какви са теглото и ръстът ти. Имаш нужда също от борд, от шлем и специален костюм. Пълната екипировка струва между 4 и 7 хиляди евро.“

Най-доброто време за кайтбординг зависи от това какво точно искаш и на какво ниво е подготовката ти, казва още Ник Джейкъбсън.

„В началото исках просто лек бриз, без много вятър. Спокойна, топла вода. Слънчево време. Сега искам силни ветрове и големи вълни. Това би ме задоволило напълно. Имам приятели, които биха предпочели спокойна лагуна. Зависи от това какъв човек си.“

„Започна да ми харесва да сърфирам из Дания. Откакто започна пандемията не съм пътувал много. Прекарвам много време в Копенхаген и като цяло из страната. Намерих много нови и интересни места. Но вятърът при нас не е много постоянен. Имаме 10–12 дни, в които е ветровито всеки ден. В момента сме в 10-те дни, в които времето е спокойно. Много харесвам и Кейптаун. Там намерих любимите си ветрове и големи вълни – двете най-важни неща за мен.“

В Кейптаун Ник Джейкъбсън постига и световен рекорд. На 19 февруари 2017 г. успява да скочи над 28 метра за 8,5 секунди, което го прави рекордьор в дисциплината „най-висок скок с хвърчило“. Това постижение той успява да запази няколко години.

„Спомням си сесията, помня как ме дърпаха с лодката. Най-ясно обаче си спомням дните преди това. Цялостното проучване – какво въже ще ми трябва, колко вятър ни трябва. Прекарах много време в подготовка. Това не беше най-сигурното нещо, което съм правил в живота си. Доста опасно и рисковано е. Дълго време мислех как да направя скока по най-сигурния за себе си начин. Денят на рекорда се оказа и много хубав. В Кейптаун, особено следобед, вятърът става много силен. Но на този ден всичко беше спокойно. Бях с голямото хвърчило и се страхувах, че вятърът ще се засили. Но не стана така. Вятърът беше топъл и много приятен. Всичко премина по плана. Бях там, горе, много ентусиазиран. Исках да се насладя на гледката, но имаше толкова много неща, за които трябваше да мисля. Голямото събитие премина сякаш за една минута. За подготовката му обаче ми трябваха поне 5 дни. Сега трябва да се преборя отново за този рекорд, защото го подобриха. Може би ще си върна постижението в България…“

Burgas Kite Cup 2021 е част от Extreme week на плаж „Атанасовска коса“. Най-старата кайтсърф регата у нас, която е част от Extreme week, се провежда от 2006 г. в морския град.

Ник Джейкъбсън ще направи няколко демонстрации в Бургас. Организаторите са планирали и специална лекция „Премереният риск и безопасността във водата“, насочена към млади кайтсърфисти.

Снимка: thekiteboarder.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *