Криптовалутата – приложение и рискове

Криптовалутата през последните години е с все по-широко приложение. Това всъщност е всяка форма на валута, която съществува дигитално или виртуално и използва криптография за защита на транзакции.

Освен за разплащане, дигиталните средства може да се използват за съхранение и инвестиция. Но трябва да уточним, че инвестицията в този актив е високорискова, заради високите нива на колебания в неговите цени.

Биткойн е първата и най-разпространената криптовалута, коментира за Радио Видин Владислав Драмалиев учредител на Българската биткойн асоциация и на Балканската блок чейн асоциация:

„Първият дигитален актив, който използва блок чейн системата. Да, като такъв той е най-популярен. Какво представлява? Всъщност биткойн е един протокол, протоколът на практика означава серия от правила. Те се налагат посредством криптография. Много важна част от технологията на биткойн и на блокчейн. Така че, може да бъдат променяни само при определени условия и отделно от това, за да функционира системата, всички правила трябва да бъдат спазени. Много важно правило е, че 21 млн. биткойна ще съществуват само… Друго преимуществото е, че благодарение на тази система биткойн не се управлява от определена институция, от компания. На практика се управлява от хората, от участниците вътре в мрежата, които обикновено не просто спазват правилата, а и се грижат за своя собствен интерес… Различните криптовалути имат различни приложения. Биткойн по-скоро се опитва в момента да бъде алтернатива на златото, дигитална алтернатива и същевременно да се използва и за разплащане, което обикновено са две неща, които един актив не може да ги върши едновременно. Най-вече обаче в момента се използва като съхранителна стойност в дългосрочен план и високорисков актив при трейдърите, които го продават и купуват…“

Криптовалутата, често наричана просто крипто, се оказа, че е позната и на видинчани. Някои от тях дори притежават различни дигитални валути, други мислят, че има нещо нередно в тях, показа анкета на Радио ВИДИН:

„Закупил съм си различни валути и си ги купувам и продавам. Инвестирам загуби. Сина ми е на такава възраст, че му е интересно и покрай него. Само че той върви на плюс, аз на минус. Много неща трябва да знае човек и много неща трябва да следи… Чел съм сега, но дотолкова… Интересно как нещо без никакво покритие реално завладява света. Той е много динамичен пазара, в рамките на часове има големи проценти… Аз не се занимавам с тези работи, но чул съм нали примерно, че се печели бързо… Доколкото го разбирам, има нещо ми мирише на шашма…“

Според Европейският банков орган (ЕБО) виртуалната валута е вид нерегламентирани цифрови пари, които не се издават и гарантират от централна банка и които може да действат като средство за разплащане. Също така дигиталните активи може да бъдат прехвърляни, съхранявани или търгувани по електронен път.

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Вашият коментар