Краят на ерата Меркел

„Искам сама да определя правилния момент да сляза от политическата сцена. Не искам да се превръщам в политически труп.“

Казват, че Ангела Меркел е изрекла тези думи още през 1998 година, далеч преди да стане канцлер. Този момент наближава – официално след парламентарните избори на 26-ти септември четвъртият мандат на Ангела Меркел приключва.

Няма точно тогава да слезе от сцената – очакват се оспорвани изборни резултати и още по-оспорвани и трудни коалиционни преговори, по време на които Меркел и министрите й ще продължат да работят като служебен кабинет. Няма да се учудя, ако и тази година новогодишното обръщение отново е на Ангела Меркел.

В интерес на истината, тя не успя да определи съвсем сама моментът за слизане от политическата сцена. Когато обяви решението си – след серия катастрофални резултати в няколко регионални избори – Меркел се намираше под неимоверен политически натиск. Напускайки лидерския пост в Християндемократическия съюз, тя си запази канцлерския пост до края на мандата.

16 години канцлер на икономически най-мощната европейска държава и двигател на ЕС – без инстинкт за власт и усет за обществените настроения никой не би успял да се задържи толкова дълго на едно от най-проветривите места, като канцлерството – и в буквален, и в преносен смисъл. Тази уж непристъпна жена все още пазарува сама в кварталния супермаркет, прави закуската на съпруга си и остана докрай далеч от всякаква суета.

Още на БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *