Космическото бъдеще на човечеството

Снимка: NASA

Космическото бъдеще на човечеството след революционния полет на британския милиардер Ричард Брансън в Космоса със совалката „Юнити“ и планирания полет на американския бизнесмен Джеф Безос с неговия апарат „Ню Шепард“.

Как ще се развие конкуренцията между „Вържин Галактик“ на Брансън, „Блу ориджин“ на Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск при зараждащия се пазар на космически туризъм.

На този фон къде е България в изследването на Космоса, кога ще има нови български космонавти и какви възможности дава спечеленият от СУ „Св. Климент Охридски“ образователен проект към ЕКА „Space Edu 4 Bg“.

Д-р Владимир Божилов, астрофизик и гл. асистент, катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ „Св. Климент Охридски“, разказва повече в „Нашият ден“ по БНР:

„Космосът не е само обект на бъдещ туризъм или атракция, Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки.“

Астрофизикът коментира темата за космическото бъдеще на човечеството и мястото на България в този процес,  преди да потръгне космическата „разходка“ на Джеф Безос в космическото пространство.

„България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания“, каза още д-р Божилов.

Вашият коментар