Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ вероятно ще бъде изстрелян след Коледа (Видео+снимки)

НАСА разреши изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“, но най-рано на 25-ти декември, заради лошото време. Това ще стане от площадката в космическия център Куру, Френска Гвиана с ракета „Ариан 5″. Мисията е на НАСА, Европейската космическа агенция и на Канадската космическа агенция. Телескопът ще наблюдава галактиките в инфрачервения спектър.

Как започва всичко

Всичко започва със „Хъбъл“ преди 30 години. Но учените по света чакат от четвърт век новия телескоп. Не че „Хъбъл“ е по-лош.18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в Космоса берилий и покрити със злато.

Тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра. Те ще образуват „око“ от 25 квадранти метра – 5.5 пъти по голямо от огледалното „око“ на „Хъбъл“. Но и 62 процента по-леко от него.

За най-новата научна придобивка на човечеството

„Огледалата на „Джеймс Уеб“ ще се фокусират автоматично, благодарение на специални мотори в конструкцията. Системата разполага и с невероятно прецизен и може би най-скъпия стабилизатор на изображението. С „Джеймс Уеб“ учените искат да изследват най-старите звезди, галактики, които са се появили след Големия взрив най-рано. Изображенията ще бъдат толкова слаби, че на модерния телескоп ще му трябват 4 часа за експозиция. Ще търсят и потенциално обитаеми планети“, пояснява д-р Рохиер Уиндхорст, интердисциплинарен учен от НАСА и професор в Държавния университет в Аризона. И още:

„Този телескоп ще ви изпрати по- далече във времето с няколко стотин милиона години, почти половин милиард години. И ще можем да видим ясно обекти, които на сегашните снимки от „Хъбъл“ изглеждат като малка светулка. Така ще актуализираме снимката на космическата история. А колкото по- далече във времето поглеждаме, толкова по-добре виждаме фазите от началното развитие на Вселената“.

„Това беше най-сериозното предизвикателство. Да се конструира защита, който да е достатъчно добра за оптиката, огледалата и електрониката. И в същото време да бъде достатъчно голямо и леко. Петте слоя са направени от мембрана, която прилича на онази, от която правят балоните, пълни с хелий. Първият слой е изложен на директна слънчева радиация. И се нагрява до 110 градуса. Колкото да сварите яйце. От страната на телескопа температурата ще е минус 223 градуса. Разликата е близо 300 градуса през цялото време на експлоатацията. Невероятно е, че това ще става само с петте слоя от тази материя“. Това казва Айми Ло, един от инженерите на компанията, построила телескопа за НАСА, разказва пред американската телевизионна програма „60 минути“.

Защо няма варианти за ремонт на телескопа

Бил Оукс, който отговаря за програмата от страна на НАСА, споделя, че ако нещо се обърка с разгъването, има софтуер, който ще разклати конструкцията или ще завърти телескопа по начин, който би трябвало да помогне. Голямата надежда е обаче да няма никакви засечки. Защото, както обяснява професорът Рохиер Уиндхорст от НАСА и Държавния университет в Аризона – няма да има вариант за ремонти.

„За разлика от „Хъбъл“, който беше ремонтиран пет пъти, докато е в космоса, за „Джеймс Уеб“ това не би било лесна задача. Няма да е евтино и би било твърде рисковано. Така че изходната точка за дизайнът му още в началото на 2000-та година беше вместо ремонт „Джеймс Уеб“ да разполага с много резервни части. Затова на него има 6 жироскопа, достатъчно количество механизми, батерии, дори и компютри. И ако някоя от тези системи бъде засегната от малки метеорити, което дори и с „Хъбъл“ за 31 години не беше толкова често…тогава ще има резервна система, част, която да поеме функцията от развалената.

Но за „Джеймс Уеб“ въпросът е с горивото. То ще свърши след 10 до 40 години. Така със сигурност в този период от 10 до 40 години ще ни се наложи да използваме резервните части и системи. Този телескоп просто не е предвиден да бъде ремонтиран. Едно следващо поколение телескопи може би – да. Но не и този“, пояснява още проф. Рохиер Уиндхорст от НАСА и Държавния университет в Аризона.

Телескопът е кръстен на Джеймс Уеб, ръководител на програма „Аполо“, изпратила хора на Луната.

Още по темата в звуковия файл.

Вашият коментар