Кой е бил най-големия богаташ в историята?

Когато наскоро излезе новината, че основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек на света с претенции за най-голямо богатство в човешката история, се породи един важен въпрос – действително ли той е личността, притежавала най-голямо богатство въобще?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Дали състоянието му, изразено в пари, е най-голямото, притежавано някога – може и да има шанс.

Ако попитаме какво може да направи с тези пари обаче отговорът става ясен и категоричен – не, Джеф Безос не е най-богатият човек в историята. Неговото състояние се оценява на около 105,1 млрд. долара, а платформата му за онлайн търговия е най-голямата в света и тепърва ще се разширява, търсейки нови хоризонти.

Факт е обаче днешното устройство на света Джеф Безос не би могъл да направи с това си състояние и 1/5 от нещата, които биха могли да си позволят например владетелите от миналото. Самото общество не позволява такава свобода на действие.

Ако в миналото държавната хазна е била на разположение на владетеля, сега подобно нещо е невъзможно. И въпреки че лидерите на големите световни икономики разпределят огромни средства и разполагат със значителна власт, това не означава, че парите са техни.

И все пак, когато се разглеждат подобни сравнения в исторически мащаб, задачата да се определи чие богатство е по-голямо, е доста сложна. Изчислява се стойността на парите и на притежаваните активи и самото им значение за хората в конкретната държава, в която е живял въпросният богаташ. На практика дори храната има различно значение за хората в различните исторически моменти. Така например има голяма разлика между това колко килокалории са консумирали дневно хората през бронзовата ера, в древен Рим, през Средновековието и сега.

Имайки предвид всичко това и разполагайки с информация за самите средства, с които богаташите са разполагали, все пак може да се определят най-богатите хора в историята.

Кой обаче е човекът, който може да се окичи с титлата „най-богатият човек в историята“. Според изследване на сп. „Тайм“ това е най-известният владетел на Мали Муса I, а неговото състояние просто не можело да се изброи и не може да бъде описано с някакво число.

Африканският владетел манса (владетелската титла в Мали) Муса, познат и като Кута Муса е десетият и най-известен монарх на Малийската империя.

Муса I се възкачва на трона през 1307 г. и царува в продължение на 25 години. За това време той натрупва баснословното си богатство.

Неговото управление бележи момента, в който африканските държави се радват на добро развитие и богатство, а Мали разполага с могъща армия, много природни ресурси и купища злато и сол, докато Европа все още е разкъсвана от войни и болести.

По това време държавата на Муса I обхваща голяма част от Северозападна Африка между пустинята Сахара и екваториалните гори като в империята влизали територии от днешните страни Мавритания, Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад, и поставил основите за развитието им в бъдеще.

Вашият коментар