Кои страни ще последват Ел Салвадор и ще приемат плащания в биткойн (Видео)

Дигиталните валути няма да попречат на криптовалутите, а ще се развиват паралелно. В някаква степен те представляват директна конкуренция помежду си, но няма причина защо двете да не съществуват заедно. Това споделя пред Блумбърг Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Преди дни Украйна е станала петата държава, която приема закон за пазарите на криптовалутите. Същите процеси текат от две години и в Европейския съюз. Когато директивата – „Пазари в крипто активи“ бъде въведена, тя ще задължи държавите от съюза да приложат правила, свързани с криптовалутата.

По думите на госта, специалното в директивата на Украйна, че е фокусирана върху криптоборсите, а в другите държави регулацията е по-всеобхватнa. Никола Чупаров допълва, че най-затегнатите регулации са в Англия. Като миналата година е въведен нов закон за всякаква дейност с криптовалути и това допълнително е усложнило процесите. Имало е 60 проекта, които са искали да бъдат регулирани и узаконени, но поради тази директива, та са изнесени в други държави като САЩ.

Първата законова рамка за криптовалутите се прилага в Япония. А в последните няколко месеца бяха въведени по-строги регулации и в Южна Корея. По думите на госта, вероятно това се случва заради конкуренцията.

„При изграждането на директивата, хората, които пишат законите, знаят как в момента действат пазарите и по подобен подход искат да регулират с нови инструменти новите пазари. Технологията вече предопределя някой от политическите решения. Хората, които пишат закони и правила не са свикнали с подобно нещо и се получава объркване. В директивата се пише едно, но чисто технологично и математически не може да бъде постигнато това, което е написано. Директвитата е всеобхватна и е в конфликт с технологията.“

Гостът е оптимистично настроен към въвеждането на дигитално евро от ЕЦБ.

„Друг е въпросът като бъде въведено каква технология ще използва – дали централна база данни в облака или блокчейн технологията. Като засега не е ясно и трябва да се изчака 1-2 години.“

Английската централна банка върви по същите стъпки и се опитва да създава рамка за британската лира. Френската централна банка също е обявила конкурс за собствен пилотен проект преди две години.

Според госта, причината за въвеждане на биткойна в Ел Салвадор от президента и екипа му е, защото те наистина вярват, че по този начин може да се освободи много капитал, който преди това се е харчел в таксите за пращане на пари към чужбина.

Гостът допълва, че има и други държави, които се опитват да въведат криптовалутите като платежно средство. Това са Карибските острови, Панама, Парагвай, и други части в Централна и Източна Америка. А, дали ще бъдат въведени скоро – не е ясно.

Повече за криптовалутите като платежно срадство може да гледате във видеото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *