Кога ще падне първият сняг?

Кога ще падне първият сняг?

Кога ще падне първият сняг? Това вълнува не само членовете на Синоптичната комисия, но и всички нас, защото вече му е време, а и е имало години, в които снегът ни е засипвал още в средата на ноември.

За радост, но и за съжаление на скиорите, за момента сняг в близките 7 – 10 дни не се прогнозира.

Синоптичната комисия е в пълен състав и разглежда метеорологичните модели в търсене на първите снежинки – не ги открива, но пък открива сравнително хубаво време в следващите дни.

За изборите на 14-ти ноември времето няма да претърпи съществена промяна, ще е с разкъсана облачност до слънчево и температурите ще са от 9 до 14 градуса. Но няма да е подходящо за гъби. Няма да е подходящо, защото трябва да гласуваме, ако искаме нещо в тази държава да се промени към по-добро.

Ноември е благосклонен към изборния ден и ще предостави прекрасни условия да отидем до изборните секции.

В началото на следващата седмица няма да настъпи съществена промяна на времето, но от вторник нататък ни чака относително застудяване, дневните температури ще се понижат с няколко градуса и усещането за предстояща зима ще е по-силно. На места сутрин температурите вече ще падат под нулата – до минус 2, минус 3 градуса, което е нормално за втората половина на ноември.

Другата седмица ще има и ниска слоеста облачност в отделните дни, както и условия за образуване на мъгли в котловините и покрай речните басейни, заради високото атмосферно налягане, което се разполага над Балканите, но и над много други райони на Източна Европа. Антициклонът е голям и стабилен и не позволява на средиземноморските центрове на ниско налягане да оказват влияние на времето над нашата страна. Това високо атмосферно налягане е и причината за по-стабилното и сухо време у нас през по голямата част от ноември. Този ноември е с около 3 – 4 градуса по-топъл от миналогодишния, който бе сравнително студен.

И така, през цялата следваща седмица, валежи не се очакват, като температурите ще се понижат в средата на седмицата, но към нейния край отново ще видим повишение на дневните температури, които около събота, неделя – 20, 21 ноември отново ще достигат интервала от 10 до 15 градуса.

В края на следващата седмица се очаква от север да премине атмосферен фронт, който може да влоши времето на север и североизток в страната, включително и да видим валежи от дъжд, но тази прогнози ще трябва да се уточнява на заседанието на Синоптичната комисия във вторник.

И така, кога ще падне първият сняг?

Според моделите към днешна дата, това вероятно ще се случи около 25 и 26 ноември, когато се прогнозира образуването на по-дълбок средиземноморски циклон, чийто център ще премина в близост до страната, а това е предпоставка за валежи, включително валежи от сняг и дори образуването на снежна покривка при понижението на температурите.

Това обаче е твърде предварителна прогноза, а в последните две седмици синоптичните модели твърде често променят прогнозата за периода след седмия ден напред, така че вероятността това да се случи по този начин все още не е много голяма.

Но рано или късно снегът ще дойде и трябва да сме подготвени, колкото по-късно, толкова по-добре, защото снежното време, макар и красиво води до проблеми в транспорта и енергетиката. Но няма да се забави дълго, зимата е на самия праг.

Китайците го разбраха по трудния начин тъй като част от северните им провинции, в последните дни, са атакувани от студени вълни и снеговалежи, което води до сериозни проблеми с транспорта и снабдяването с електричество.

Когато говорим за студено време, редно е да споменем нещо, което не се намира в средствата за масова информация, особено около срещата за климата в Глазгоу. Информациите за катастрофични промени на климата в следствие на така нареченото глобално затопляне преобладават в медиите и не дават обективна представа за случващото се по света.

В сайтовете и големите медии няма да намерите информацията, че Антарктида, тази зима, преживя най-студения си период от 60 години насам, въпреки рекордната концентрация на парникови газови в атмосферата. На станцията Амунденсен – Скот на Антарктическото плато, периодът от април до септември, е бил вторият най-студен период откакто се водят изследвания, като средната денонощна температура е била малко под минус 60 градуса по целзий, а за периода юни -август, дори под минус 62 градуса. Тези наблюдение никак не се вписват в общия хора на панически информации как климатът рекордно се затопя и ще настъпи климатична катастрофа само след около 8 години.

Не, няма да настъпи.

И фактите и наблюденията в тази посока са многобройни, но не намират път към масовите медии. Така хората остават с впечатлението, че вървим към климатична катастрофа, а всъщност нищо необичайно не се случва с климата и няма да се случи в обозримо бъдеще. Модерно е да си зелен, но още по-модерно е да си реалист.

В допълнение германците съобщават, че в тяхната база Неймар, на крайбрежието на Антарктида се наблюдава тренд на понижение на температурите, който продължава три десетилетия и средната температура там се е понижила с около 3 градуса за целия период на измервания.

Да се подготвим за по-студено време през част от другата седмица, а кога точно ще падне първият сняг – следете заседанията на Синоптичната комисия.

Източник: Дарик

Вашият коментар