Кога Бургас ще има Специализирана детска болница

Детската болница е стълбът в Плана за интегрирано развитие на Община Бургас до 2027 година. Тя ще даде възможност качествено да се подобри нивото на педиатричното здравеопазване и ще обслужва още Ямболска, Сливенска, Хасковска и Старозагорска области, коментира пред БНР-Бургас кметът Димитър Николов:

„Подходихме малко по-различно от пътя, по който тръгна създаването на Националната детска болница. Първо решихме да направим качествено проучване за нужните и необходимостта от видовете лечение и отделения, броят болнични легла. След като международния консорциум излезе с подробен доклад, ще влезем в последната фаза-самата функционалност и архитектура.“

В момента се инвестира сериозно в здравната инфраструктура на морския град, обобщи Димитър Николов:

„Болница „Сърце и мозък“ зад университет “Професор Асен Златаров“, новата болница, която се изгражда в квартал Ветрен „Дева Мария“, която ще бъде 4 пъти по-голяма от съществуващата, новата пристройка към болницата в „Меден рудник“, новият онкологичен корпус към Комплексния онкологичен център на Община Бургас-надявам се януари, ако всичко е наред, ще внесем в общинския съвет.“

Най-голямото предизвикателството е осигуряваното на специалисти за всички лечебни заведения, признава градоначалникът:

„С модерен сграден фонд, с кариерно развитие, със стипендии, които да го финанисират, например, получаването на специалност в Бургас с цел да работят в нашите болници и с други допълнителни материални стимули, аз съм убеден, че ще можем да привлечем, включително от чужбина-има вече такива случаи с млади лекари от Северна Македония.

Жилищната сграда в комплекс „Меден рудник“ за студенти и специалисти, които ще работят в новата детска болница, е готова и обзаведена. Сградата разполага с над 40 апартамента. В нея може да бъдат настанени около 120 души.

Надявам се скоро по оперативната програма да изградим още две нови жилищни сгради със същата функция, добави Николов.

Повече чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар