КНСБ: Работодателят няма право да задължи служителя да се ваксинира

КНСБ: Работодателят няма право да задължи служителя да се ваксинира


Работодателят няма право да задължи служителя да се ваксинира, нито да заплаща тестовете за своя сметка. Позицията е на синдиката КНСБ.

Няма нарушение на трудовите права при изискването за зелен сертификат за допускане до работното място. Това коментира пред БНР Бургас Тодор Капитанов, национален секретар на синдиката. В останалия свят тези изисквания важат от много месеци и ако някой иска да ги атакува на високо ниво, ще удари на камък, прогнозира синдикалният експерт.

Според него, ако цената на нашето здраве и живот е да се тестваме няколко пъти в седмицата или да се ваксинираме, трябва да сме склонни да направим компромис с емоционалните си виждания.

Относно това кой поема тестовете:

„В момента е ангажимент на работодателите, когато въвеждат подобно изискване, да осигуряват тестовете. В Закона за безопасни и здравословни условия на труд ясно е посочено, че грижа за осигуряването им, включително и всички процедури за обезпечаването им, изцяло са за сметка на работодателите.“

Те, от своя страна, смятат това за несправедливо и настояват, че държавата трябва да поеме тези тестове за местата, където се изискват задължително, уточнява Капитанов:

„Имат основание, затова не е лошо в самата заповед, за да няма повече объркване и спекулации кой плаща и дали плаща, е да се посочи ясно в отделен текст.“

Синдикатът дава консултации по темата. При конкретни сигнали води разговори с работодателите и ако се налага ангажира Инспекцията по труда за проверки.

Всякакви изисквания на работодателите към работниците трябва да бъдат писмени. От синдиката съветват да се пазят такива заповеди, защото те биха имали значение при евентуално оспорване.

Повече чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар