Кардиолог: Синдромът на професионалното прегаряне при медиците е масов

Кардиолог: Синдромът на професионалното прегаряне при медиците е масов


„Здравната система е под голям натиск и качеството на грижите няма как да е на необходимото ниво. Синдромът на професионалното прегаряне е масов и това не е проблем на индивида, а на системата“. Това каза пред БНР кардиологът проф. Асен Гудев, председател на УС на Дружеството на кардиолозите в България.

Той апелира хората с рискови здравни фактори да спазват противоепидемичните мерки и да се ваксинират, ако вече не са:

„Дружеството на кардиолозите в България разпространи позиция, призоваваща лекарите и пациентите с кардиологични проблеми да се ваксинират. Наличието на сърдечно-съдови заболявания не е контраиндикация, а напротив – абсолютна индикация е да се направи ваксинация“.

Кардиологът беше категоричен, че и близките на хора със сърдечно-съдови заболявания трябва да си поставят ваксина.

Проф. Асен Гудев коментира, че на картата на ваксинациите в света България е „едно бледо петно, сравнимо само с африканските държави“:

„Това недоверие към препоръките на лекарите за ваксиниране се заплаща с човешки трагедии. Не мога да си обясня защо допуснахме да се стигне до това“.

Той подчерта, че нелекуването на други заболявания заради Covid инфекцията е проблем, но въпреки това има протести срещу ваксинацията.

По думите му в началото на Covid епидемията много лекари са заели ненаучна позиция:

„За съжаление балансът на мнения беше изкривен – твърде много се даде възможност на хора, които говориха против това, че има Covid-19, че това е измишльотина. Сега плащаме висока цена. Процесът вече е вън от контрол, ще има експоненциално разпространение на епидемията. Скептик съм, че в следващите седмици ще можем да се стигне до намаляване на заболеваемостта и на смъртността“.

„Мерките се въвеждат твърде късно и твърде малко“, каза проф. Гудев по повод на влизащия в сила от 21 октомври зелен сертификат.

Интервюто на Георги Марков с проф. Асен Гудев в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар