Калоян Правов: Новата Студена война е в Тихия океан, не в Европа като предишната


източник: bnr.bg

От гледна тока на международна стратегия антагонизирането на Русия и липсата на комуникация я бута в орбитата на Китай. Това мнение изрази в интервю за БНР Калоян Правов от Българското либертарианско общество.

Ключови за новата Студена война са ролята на ЕС и на Русия, каза анализаторът в предаването „Преди всички“.

„Ясно е кои са големите хиперсили, които ще влязат в челен сблъсък – САЩ и Китай. Въпросът е какви роли ще играят Русия и ЕС. Защото не е 100% гарантирано, че ЕС ще бъде лоялен съюзник на Щатите, както беше през предишната Студена война. Както и не е 100% сигурно, че само защото Русия и Китай имат авторитарни практики, те ще бъдат задължително близки.“

Фокусът, фронтът, театърът на тази Студена война е в Тихия океан, в Южнокитайско море, а не в Европа, както беше в предишната, заяви Правов.

Руският президент Владимир Путин след срещата с американския държавен глава Джо Байдън. Женева, 16 юни, 2021 г.

Русия е в трудна, слаба ситуация спрямо САЩ и спрямо Китай, смята Калоян Правов. По думите му втората Студена война тече вече около 5 години.

„Ние сме във втората Студена война и фокусът на администрацията на Байдън, както и на администрацията на Тръмп беше нейното спечелване. Говоря за противопоставянето с Китай. Това противопоставяне ще бъде, подобно на Студената война, изключително дълго, изключително сериозно, на базата на технологии, енергетика, икономически преимущества и дори чисто философски какъв тип системи, управление ще вдъхновяват света в бъдеще. Срещата между САЩ и Русия е основно в този контекст.“

Русия не би могла да играе толкова ключова роля в тази втора Студена война, колкото й се иска, подчерта Правов.

Вдигането на санкциите на Вашингтон за „Северен поток 2“ може да се счита като реверанс за сближаване, посочи анализаторът. Друг подобен реверанс според него е връщането на посланиците.

Американският президент Джо Байдън преди да отпътува обратно за САЩ след срещата с руския държавен глава Владимир Путин. Швейцария, 16 юни 2021 г.

Относно споразуменията за контрол във въоръжаването между Москва и Вашингтон Калоян Правов заяви:

„С изчитането на по-стари договори, които датират от 80-те и 90-те години, такива промени в преговорите са очаквани. Това, което очаквам, е споразумението да бъде по-балансирано спрямо предишното в полза на интересите на Русия. Предишните споразумения са подписани, когато СССР и Русия като наследник на СССР не е била в чак толкова добра преговорна позиция, колкото е сега. Каквото и да е съдържанието, вероятно ще бъде по-отворено към руските интереси в тази сфера.“

Според Правов фокусът ще попадне до голяма степен върху въоръжението за терористични групировки, тъй като по думите му тероризмът е една от малкото теми, по които САЩ и Русия си съдействат.

Вашият коментар